Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї

Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї

9-03-2019, 17:12
819
0
Раніше в шляхетних родинах було модно знати про своїх далеких предків і їх рід діяльності. Сьогодні цей звичай повернувся знову. Багато звертаються до фахівців-істориків, які займаються складанням генеалогічного древа. Але знаючи алгоритм, як дізнатися своє походження, можна спробувати покопатися в архівах самостійно.

Що таке генеалогія

Наукова дисципліна, яка базується на історичних даних, займається дослідженням і складанням походження роду, називається генеалогією. Вона ґрунтується на достовірних документах, мемуарах предків і очевидців, архівних даних.
Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
У генеалогії існують два базових закони:
  • Закон подвоєння числа предків. Він означає, що у кожної людини існує два батьків (батько і мати, іншими словами – перше покоління), в яких, у свою чергу, теж є свої батьки (друге покоління) і т. д. Кількість предків зростає з геометричною прогресією зі знаменником 2. Вже п'яте коліно пращурів налічує 64 імені (без імен братів, сестер та їх дітей).
  • У кожному столітті можуть діяти не більше трьох поколінь. Цей закон пояснюється середньою тривалістю життя людини.
  • Що означає родовід

    Науково-популярне думка говорить, що родовід – це реєстр всіх поколінь одного роду. У процесі вивчення історії своїх предків встановлюється походження і рівень спорідненості.

    Родовід необхідно вивчати з метою знайомства з походженням своєї сім'ї та прізвища. У процесі ознайомлення з долями своїх предків і їх родом діяльності можна дізнатися характерні риси близьких і далеких родичів, їх місцезнаходження, походження. Також вивчення власного родоводу дозволяє налагодити зв'язок зі своєю загубленою ріднею. Не менш важливим є ознайомлення з генетичними захворюваннями та можливістю їх профілактики. Цікавими для пізнання і родові традиції, звичаї і традиції.

    Як дізнатися походження свого роду: основні етапи

    У процесі вивчення свого родоводу необхідно пройти певний алгоритм.
  • Перший етап являє собою збір інформації про своєму роді у старшого покоління. Доцільно буде скористатися спеціальними опитувальниками, які базуються на засадах генеалогічного древа. На даному етапі дізнаються імена-по батькові-прізвище предків, їх дати народження і смерті, дати весіль. Особливо важлива інформація стосується місць проживання родичів, оскільки від них залежить місць пошуку архівних документів.
  • Другий етап – це детальне вивчення документів, що свідчать про долю предків після революції 1917 року і в радянський час. Цю інформацію можна знайти в Рагсах або міських архівах. Проте, складаючи запит в належні органи, необхідно вказати ступінь спорідненості з предками.
    Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
  • На третьому етапі шукають свідоцтва про долі родичів в дореволюційний час. Головними документами, в яких фіксуються необхідні дати, є церковні метричні книги. У них висвітлено головні релігійні обряди – хрещення, вінчання, відспівування.
  • Четвертий етап складання свого родоводу – вивчення ревізьких казок, тобто даних перепису населення з 1719 по 1858 роки. В кожній з 10 таких ревізій йшло опис не тільки паспортні дані людини, але і його спорідненість. Знайти такі документи можна в архівах регіонів та в Російському державному архіві давніх актів (РГАДА).
  • Найбільш стійкі шукачі доходять до самої глибини родоводу, або п'ятого етапу. В цьому випадку належить зайнятися вивченням переписних і писцовых книг з XVI по XVII століття. Дані документи зберігаються в РГАДА.
  • Генеалогічна експертиза

    Вивчення родоводу починається з генеалогічної експертизи. Її слід проводити з метою зібрання і систематизації інформації про предків і відновлення відсутніх даних з відкритих джерел. На основі даних генеалогічної експертизи створюється скелет родового древа.

    Існує три види генеалогічної експертизи:
  • Аналіз фамільних гілок одного з батьків.
  • Вивчення родинних гілок обох батьків.
  • Дослідження походження батьків дружини або чоловіка.
  • Експертиза проводиться у кілька етапів:
    Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
  • Спочатку збираються дані і опитуються родичі, а також перевіряється і заповнюється інформація.
  • Далі всі дані заносяться в спеціальну програму, яка систематизує інформацію і вибудовується генеалогічне древо.
  • Наступний крок – експертиза отриманих результатів, перевірка достовірності інформації. Процес може тривати 4-8 тижнів.
  • З метою поглиблення інформації в архіви відправляються запити по всіх фамільним пологах.
  • На основі всіх отриманих результатів дослідження складається генеалогічне древо.
  • Етап пошуку в архівах

    Як дізнатися про своє походження? Для початку необхідно пошукати в архівах інформацію про своїх предків. Розслідування, як правило, проводить найнятий фахівець. Даний процес відбувається в кілька етапів:
  • Робота з першоджерелами в архівах. До таких документів відносяться метрики, ревизские казки, відомості про сповіді розпису т. д.
  • Дослідження інших документальних джерел з метою отримання додаткових даних.
  • Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
  • Після цього замовляються фотокопії знайдених документів.
  • Кінцевим етапом є аналіз одержаних даних і складання звіту з пошуку.
  • Результатом пошуку в міських архівах, є звіт про дослідження, генеалогічне древо сім'ї та флеш-карта, на яку записані всі матеріали вивчення.

    Що таке генеалогічне древо

    Що являє собою родове дерево? Це, по суті, схема у вигляді розлогого рослини, на гілках якого зображені родинні зв'язки. Достовірно невідомо, хто придумав термін «генеалогічне древо». Португальський дослідник инфорграфики Мануель Ліма, вивчаючи методи візуального відображення родинних зв'язків людини, прийшов до висновку, що така схема існувала ще в стародавній християнській культурі. Аналогом було так зване дерево життя, де фіксувалися предки відомих біблійних особистостей. У такій схемі містяться не тільки прямі предки, але й їх брати і сестри зі своїми сім'ями. Таким чином, поняття генеалогічного древа настільки давнє, як і вся система візуалізації наукових знань.

    Етапи складання родового дерева

    Перед тим як скласти генеалогічне древо сім'ї, необхідно запастися терпінням. Процес досить тривалий і вимагає уваги і посидючості. Для отримання хорошого результату потрібно пройти кілька етапів:
    Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
  • Бесіда з живими родичами (батьками, бабусями, дідусями та їх братами-сестрами). Всі отримані дані потрібно ретельно фіксувати.
  • Кожне інтерв'ю рекомендується поводити наодинці з інтерв'юером з метою уникнення плутанини показань.
  • Для зборів детальної інформації рекомендується підготувати міні-опитувальники, за допомогою яких можна з'ясувати ключові деталі – дати і місцевості народження, ступінь родинного зв'язку і т. п.
  • Далі, щоб дізнатися своє генеалогічне древо, необхідно зібрати всі вцілілі старовинні фотографії ближніх і дальніх родичів і проаналізувати, хто на них зображений. Це допоможе в складанні родинних гілок рослини.
  • Вивчення сімейних реліквій, листів – наступний крок у складанні генеалогічного древа самостійно.
  • Передостанній крок дослідження – відвідування місцевості, де народилися предки, спілкування з сусідами.
  • Систематизуючи всю отриману інформацію, можна звернутися до фахівців для отримання графічного відображення родового древа.
  • Види генеалогічного древа

    Схему родинних зв'язків між членами однієї родини можна оформити різними способами:
  • Спадний древо – від предка до нащадків.
  • Висхідна схема – від конкретної особи до її предкам.
    Як дізнатися про своє походження? Як скласти генеалогічне древо сім'ї
  • Круговий зображення, в центрі якого міститься один із нащадків. У другому, зовнішньому колі розташовуються батько і мати. Третій круг, розділений на 4 частини, містить бабусь і дідусів. Так продовжується до вказівки всіх можливих відомих предків. Подібна візуалізація є досить рідкісною, однак, самої компактної.
  • Ми розглянули, що таке генеалогічне древо і як дізнатися про своє походження. Хочемо побажати вам удачі в пошуку своїх родичів.
Читайте також
Як виглядає канаркове насіння?
Як виглядає канаркове насіння?
Канаркове насіння - це плоди злакового рослини, яка поширена в південних тропіках, зокрема, на Канарських островах. Інакше його ще називають
Як дізнатися, хто були твої предки й звідки вони
Як дізнатися, хто були твої предки й звідки вони
В нинішній час багато людей почали цікавитися питаннями, що стосуються походження своєї сім'ї, прізвища, коренів. Знання про це, як правило,
Як дізнатися, ким були твої предки: родові корені, тести, поради та рекомен ...
Як дізнатися, ким були твої предки: родові корені, тести, поради та рекомен ...
Багатьох людей цікавить питання, як дізнатися, ким були твої предки. Таємнича історія далекого минулого тих, з ким пов'язана кров, приваблює своєю
Дитина поза шлюбом: визначення, права, обов'язки та поради юристів
Дитина поза шлюбом: визначення, права, обов'язки та поради юристів
На сьогоднішній день, згідно зі статистикою, народжуваність дітей поза шлюбом становить трохи більше двадцяти відсотків, і ця цифра щороку зростає.
Кілька відповідей на питання, як дізнатися, ким були мої предки
Кілька відповідей на питання, як дізнатися, ким були мої предки
Сьогодні ми практично нічого не знаємо про своїх предків. Багато хто навіть нічого не знають про своїх прабабушках і прадідусь, не кажучи вже про
Як намалювати сімейне дерево?
Як намалювати сімейне дерево?
Сьогодні люди все рідше приділяють час вивчення свого родоводу, своїх предків. Це пов'язано, звичайно, з сучасним темпом життя. Ми просто не