Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Лактазна недостатність: симптоми та причини лактазной недостатності

Лактазна недостатність: симптоми та причини лактазной недостатності

17-09-2014, 21:57
2949
0
Лактазна недостатність: симптоми та причини лактазной недостатності

На жаль, зустрічаються захворювання, при яких новонароджені потребують спеціального харчування. Навіть в таких випадках лікарі роблять все, щоб зберегти максимально можливу кількість грудного молока в раціоні дитини. Одне з таких захворювань - лактазна недостатність - дефіцит ферменту лактази, який утворюється в тонкій кишці. Він призначений для перетравлення (розщеплення) молочного цукру - лактози. Бувають стани, при яких активність ферменту знижується: вживання містять лактозу молочних продуктів (це насамперед молоко коров'яче, козяче, а також і жіноче) викликає у пацієнтів діарею, метеоризм, біль у животі. Причин лактазной недостатності кілька. Перша з них - зниження активності лактази генетичного характеру - вроджена гиполактазия. Друга пов'язана з пошкодженням слизової оболонки тонкої кишки - після важких кишкових інфекцій, токсичних впливів, поднаркозных досліджень або прийому деяких медикаментозних препаратів (антибіотики з групи аміноглікозидів, анаболіки). Позначаються і токсикоз другої половини вагітності. Гіпоксія плода під час вагітності і пологів також призводить до зниження активності ферменту. Функціональна лактазна недостатність зустрічається і у недоношених дітей.

Дуже мало випадків (але всі важкі), коли дитині необхідна повна заміна грудного молока. У медичній літературі описано лише кілька прикладів вродженої алактазии новонароджених. Повна відсутність ферменту проявляється відразу після першого прикладання немовляти до грудей, коли у нього розвиваються профузний пронос, блювота і зневоднення.

Симптоми лактазной недостатності


Перші ознаки дефіциту ферменту можуть проявитися на третьому-четвертому тижні життя немовляти. Протягом першого місяця після пологів кількість грудного молока у жінки збільшується і встановлюється його максимальний обсяг (близько 1 л на добу). Кількість лактози, що надходить у кишечник дитини з молоком, також зростає. Коли її обсяг перевищує можливості ферменти для перетравлення, з'являються симптоми дефіциту лактази.

У типових випадках стілець дитини змінюється: частішає, стає рідким, спіненим, з різким кислим запахом. Навіть під час годування дитина плаче і підтягує ніжки до живота.
Процес засвоєння
Вуглевод лактоза разом з молоком потрапляє в тонку кишку, де фермент лактаза розщеплює його на прості молекули (глюкозу і галактозу). У такому вигляді вуглевод всмоктується з кишечника в кров. Якщо лактаза «працює» недостатньо, велика кількість лактози потрапляє з тонкою у товсту кишку в нерозщепленому вигляді. Мікрофлора (бактерії, що населяють товсту кишку) перетравлює лактозу, при цьому утворюються вуглекислий газ, метан, жирні кислоти і вода. Помилка батьків і нерідко навіть лікарів у тому, що при порушенні стільця в дитини вони починають робити аналізи на дисбактеріоз і давати біопрепарати. Але ці лікарські засоби в даному випадку не допомагають, так як не усувають справжню причину проносу.

Діагностика лактазной недостатності


При підозрі на лактазну недостатність зазвичай роблять аналіз калу на екскрецію вуглеводів. У здорової дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, кількість вуглеводів в калі не повинно перевищувати 02 м %.

Як лікувати лактазну недостатність?


Головне, не відмовлятися від грудного вигодовування ! Сьогодні на російському ринку представлені препарати, що містять лактазу, які допомагають заповнити нестачу ферменту. Призначити лікування може тільки лікар! Зазвичай перед годуванням певну кількість препарату розводять зцідженим грудним молоком і дають дитині з ложечки. Інший варіант: розчинити ліки в невеликій кількості кип'яченої води і давати з ложки перед кожним годуванням. Так відшкодовується нестача ферменту в організмі. Протягом 3-4 днів відзначається зниження частоти стільця, нормалізація його консистенції, зменшення болю в животі і газоутворення в кишечнику. Тепер лікар-педіатр може призначити біопрепарати для нормалізації мікрофлори товстої кишки. Треба попередити батьків, що багато біопрепарати, особливо що містять біфідо - і лактобактерії, готуються на молочній основі і містять лактозу. При лактазной недостатності краще застосовувати біопрепарати, які максимально очищені від лактози.

Перший прикорм дитини (каші та овочеві пюре) слід готувати на низьколактозної суміші. Можна давати дитині так званий «відмитий сир» (кефір ставлять на водяну баню, відкидають на марлю, дають стекти сироватці, промивають кип'яченою водою). Дозволяється сир (лактози в ньому мало), трохи вершкового масла. Доза кисломолочних продуктів (йогурт, кефір та ін) підбирається індивідуально.

До 5-6 місяців у більшості дітей відновлюється задовільна лактазна активність. З введенням прикорму часто вдається розширити раціон харчування дитини і навіть перевести його з низьколактозної суміші на звичайну молочну. При дотриманні низько - або безлактозной дієти треба враховувати, що лактоза часто використовується в якості наповнювача в деяких ліках (таблетки, порошки).

Кому потрібні лікувальні суміші?


Безлактозні суміші застосовують або у важких випадках, або якщо у малюка, що знаходиться на грудному вигодовуванні, спостерігається індивідуальна непереносимість препаратів, які містять лактазу. І в цих випадках не можна відмовлятися від грудного вигодовування, потрібно лише частково замінити його. Можна починати кожне годування з 5-10 мл безлактозной суміші, а потім годувати малюка, як зазвичай, грудним молоком. Дозу суміші поступово збільшують і весь час стежать за частотою і консистенцію стільця. Як тільки лікувальний ефект наступив, дозу перестають збільшувати (як правило, це 30-60 мл суміші в кожне годування). Таким чином, ми намагаємося ввести в раціон дитини як можна менше штучної суміші м зберегти максимальну кількість грудного молока. Краще пропонувати суміш з ложки, - так малюк не звикне до соски. Сьогодні на російському ринку є вітчизняні та імпортні безлактозні адаптовані молочні суміші, які можна застосовувати з перших днів життя немовляти.

Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні , то частина кожного годування або все годування повністю (при вираженій лактазной недостатності ) замінюють низьколактозної сумішшю. «Искусственников» переводять на лікувальну суміш протягом 4-5 днів. Про ефективність лікування судять по частоті і консистенції стільця, зменшення метеоризму.
Читайте також
*****
Лактазар для дітей
Лактазар для дітей
Іноді трапляється, що новонароджений малюк не в змозі повною мірою засвоювати їжу, призначену йому, будь-то материнське молоко або суміш. Часто
Безлактозні суміші
Безлактозні суміші
На жаль у новонароджених дітей нерідко діагностують неприємне захворювання - лактазну недостатність, тобто відсутність ферменту, що розщеплює
Лактаза бебі
Лактаза бебі
Однією з проблем травлення, яка може проявитися у дітей перших років життя є лактозна непереносимість, тобто недостатня вироблення кишкової лактази,
Алергія на молоко у дітей
Алергія на молоко у дітей
Однією з видів алергій, що зустрічаються у дітей, є алергія на молоко, хоча це важко уявити, адже вважається, що молоко - основна їжа новонароджених.
Лактазна недостатність у дітей
Лактазна недостатність у дітей
Лактазна недостатність - це недолік або відсутність ферменту лактази, який переварює молочний цукор лактозу. Діти, які страждають лактазною
Пінистий стілець у новонародженого
Пінистий стілець у новонародженого
Травний процес у немовляти відбувається зовсім не так, як у дорослих. Не дивно, що вперше зіткнувшись з такою проблемою, як пінистий стілець у