Все про вагітність, пологи
і виховання малюка

Глютен в дитячому харчуванні

5-03-2015, 18:13
1323
0
Глютен в дитячому харчуванні
Глютен - рослинний білок, який міститься в оболонці деяких представників злакових культур. Найчастіше вживання здоровою людиною продуктів, що містять глютен, не тягне за собою ніяких негативних наслідків. Однак попадання цього еластичного білка у травний тракт дитини може спровокувати кишковий розлад, викликати алергію. Тому глютен в дитячому харчуванні повинен з'явитися не раніше віку 6-8 місяців.
Контроль за вмістом цього білка в дитячому харчуванні почав здійснюватися після збільшення кількості випадків непереносимості глютену у дітей в Європі та США. Ймовірно, це пов'язано з спадковою алергічною схильністю до даного білку, а також з-за неправильного харчування жінки під час виношування дитини. До оприлюднення нових статистичних даних багато хто навіть не здогадувалися, що таке глютен і чим він шкідливий.

У чому міститься глютен?


Жито, пшениця, ячмінь і овес - це злаки, що містять у структурі зерен глютен. Тому каші на основі цих круп є потенційно алергенних, а тому вводяться останніми і дуже обережно.
Глютен в дитячому харчуванні можна зустріти в сумішах. В молочні продукти його додають для поживності. По суті, цей рослинний білок може бути досить корисним, але лише в разі, якщо він нормально перетравлюється.
Глютен кукурудзяної крупи використовують у приготуванні напівфабрикатів. Знову ж таки його застосування тут пояснюється підвищенням поживність продукту, який до того ж економить гроші виробника, так як є достатньо дешевим компонентом.

Чим небезпечний глютен?


Глютен, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт здорової людини, добре розщеплюється травними ферментами і є відмінним джерелом білка. Але іноді у дітей з спадковою схильністю глютен може викликати досить рідкісне захворювання «целіакію», при якому порушується всмоктування корисних речовин в кишечнику. У цьому випадку дитина приречена на дотримання дієти протягом всього життя, при якій повністю виключаються з раціону глютен - містять продукти.
Регулярне споживання глютеновміщуючі продуктів у великих кількостях може стати причиною розладів шлунково-кишкового тракту. «Передозування» цим білком у дитини загрожує розвитком алергії на глютен і його непереносимості.
Непереносимість глютену (целіакія) виникає за умови відсутності необхідних ферментів в кишечнику для його розщеплення. Найчастіше це обумовлено генетично, однак розвитку целіакії може сприяти нераціональне і надмірне вживання дитиною продуктів з глютеном.

Симптоми алергії на глютен


Алергічна реакція на глютен ніяк не пов'язана з висипаннями на шкірі. Мало того, її прояви можуть бути помітні лише через 2-3 тижні після вживання з їжею цього білка. Симптомами алергії на глютен є:

Глютен в дитячому харчуванні

  • розлад кишечника (пінистий стілець з сіруватим відтінком, метеоризм, скарги дитини на біль у животі);

  • гальмування фізичного розвитку (дитина не росте і не додає у вазі);

  • зміни з боку нервової системи (занепокоєння, нервозність, поганий сон).



  • Харчування без глютену


    Якщо грудне вигодовування з якихось причин неможливо, то при виборі замінників грудного молока мамам слід віддати перевагу дитячим молочним сумішам без глютену. Це дозволить уникнути можливих проблем з травленням і алергії.
    Щоб зменшити ризик розвитку целіакії, знайомство з крупами краще починати з каш без глютену - рисового, кукурудзяного і гречаної. Тільки ці 3 види круп, не містять у своїй структурі важкого для засвоєння незрілим кишечником дитини білка.
    Читайте також
    Безглютенові каші
    Безглютенові каші
    Глютен - рослинний білок, який вкрай важко перетравлюється малюками з-за недостатності відповідних ферментів, а також часто викликає алергічні
    Глютен - що це і чому він шкідливий для дітей?
    Глютен - що це і чому він шкідливий для дітей?
    Сьогодні у багатьох молодих батьків на слуху «страшне» слово «глютен». Але не всі розуміють, що це таке і чому він так шкідливий для дитини. Давайте
    Як вводити прикорм?
    Як вводити прикорм?
    Перший прикорм - перший крок дитини до повноцінного харчування. Дуже важливо підібрати його перші страви так, щоб у малюка не було ніяких проблем з
    Целіакія у дітей
    Целіакія у дітей
    Целіакію називають хвороба, при якій організмом не засвоюється білок глютен. Причини її виникнення у дітей і дорослих поки не встановлені, але по
    Яка каша корисніше?
    Яка каша корисніше?
    Чому потрібно їсти кашу? Будь-яка каша - безцінне джерело клітковини. Клітковина надає благотворну дію на травну систему, стимулює роботу кишечника і
    Підступна целіакія. Симптоми та лікування целіакії
    Підступна целіакія. Симптоми та лікування целіакії
    Фахівці знають, що деякі злаки (пшениця, овес, жито, ячмінь) містять білок під назвою «глютен». Переварити його здатні ферменти, яких у дитини може