Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Новонароджена дитина 2 тижні

Новонароджена дитина 2 тижні

6-03-2015, 17:31
3827
0
Новонароджена дитина 2 тижні
Ваш малюк народився так недавно, але вже починає потихеньку адаптуватися і пізнавати навколишній світ. Він швидко росте і розвивається, і у молодих батьків зазвичай з'являються все нові і нові питання. Чому дитина, якій всього 2 тижні, не спить вночі і плаче? Який режим повинен бути у новонародженого малюка? Ці та інші моменти розглянуті в цій статті для того, щоб дати відповіді і заспокоїти недосвідчених батьків.

Розвиток дитини в 2 тижні


Вашій новонародженому маляті виповнилося цілих 2 тижні, але він ще дуже малий і слабкий. Дитина ще не тримає голову (він почне робити це приблизно до 3 місяців). Теплообмін у дитини поки ще не налагоджено, він може легко перегріватися і переохолоджуватися. Батькам необхідно стежити за підтриманням температурного режиму і ні в якому разі не кутати дитину. Процеси травлення теж не прийшли в норму: у новонародженого аж до 3 місяців можуть бути проблеми зі стільцем, кишкові коліки, зригування .
Але є і хороші новини: до 2 тижнів у грудної дитини зазвичай проходить жовтизна обличчя, пов'язана з підвищеним вмістом білірубіну в крові, повертається вага, втрачений в першу тиждень, поступово заживає пупкова ранка. Дитяча міміка в цьому віці дуже кумедна: малюки мимоволі будують смішні гримаски, підморгують і навіть посміхаються уві сні і під час неспання. Дитина вже починає впізнавати і розрізняти своїх батьків, ненадовго фокусувати погляд на склонившемся над ним особі людини або яскравому предметі. Таким чином, дитина поступово звикає до життя поза мами, розвивається фізіологічно і стає все більш товариським і цікавим!

Режим дня новонародженої дитини в 2 тижні


У двотижневому віці дитина починає спати трошки довше, однак вдень швидко втомлюється від великої кількості нових вражень. Періоди денного сну дитини тривають по кілька годин. Вночі ж він може прокидатися кожні 2-3 години, щоб поїсти.
Харчування дитини в 2 тижні складається виключно з грудного молока або молочної суміші (при штучному вигодовуванні). Суміш слід підбирати ретельно, з врахуванням всіх чинників (вік дитини, стан її здоров'я, схильність до алергії, наявність проблем з кишечником, і т. п.) і бажано за участю лікаря-педіатра.
Від їжі безпосередньо залежить і робота кишечника новонародженого. До двох тижнів кількість випорожнень на день стабілізується і становить від 3 до 5 разів на добу. Слід зазначити, що у дітей, які харчуються одним лише грудним молоком, підгузник може залишатися чистим і довше - таке іноді буває, якщо молоко матері має оптимальний склад і практично повністю засвоюється організмом дитини.
Однак трапляються різні ситуації, і самопочуття малюка може раптово погіршитися. Причиною тому найчастіше стає незрілість травної системи, адже необхідні для перетравлення їжі ферменти ще тільки починають вироблятися в організмі крихти, і з-за цього можливі збої. Зокрема, якщо у дитини 2 тижнів від народження болить живіт, це може бути наслідком кольок
Новонароджена дитина 2 тижні
(які рідко обходять стороною немовлят) або запорів. Останню неприємність батькам не буде складно розпізнати: при запорах у новонародженої дитини віком 2 тижні немає стільця 1-2 дні, він тужиться, вередує, плаче, словом, веде себе неспокійно. У таких випадках потрібно переглянути харчування дитини (можливо, поміняти суміш) і обов'язково звернутися до лікаря за порадою.
Пройде не так багато часу, і ваш новонароджений малюк підросте, багато чому навчиться, і ви з розчуленням будете згадувати ці неповторні часи, коли він був ще зовсім маленький, лежав у ліжечку і ще нічого не вмів. Цінуйте це золотий час і допомагайте своїй дитині легше адаптуватися до справжнього життя.
Читайте також
Чому у дитини зелений стілець?
Чому у дитини зелений стілець?
У перший рік життя функції травної системи у малюка ще повністю не розвинені, у зв'язку з цим, випорожнення у дітей має деякі характерні особливості.
Плантекс для новонароджених
Плантекс для новонароджених
Якщо ваш малюк неспокійно спить, часто вередує, то цілком ймовірно, що у нього почалися шлункові коліки. Таким чином, відбувається налаштування
Коли дитина починає тримати голову?
Коли дитина починає тримати голову?
Кожна дитина розвивається за індивідуальним графіком. Тим не менш, існують моменти, які повинні відбуватися за певним планом. Одне з ключових питань,
Скільки повинна спати новонароджена дитина?
Скільки повинна спати новонароджена дитина?
Практично всіх молодих батьків хвилює питання, скільки повинна спати новонароджена дитина. Адже одним здається, що їх малюк спить ...
Скільки повинен з'їдати новонароджений?
Скільки повинен з'їдати новонароджений?
Кожну маму хвилює здоров'я її дитини, його комфорт і гарний настрій. І, зрозуміло, базова потреба малюка - у харчуванні. І тут виникає питання, яке
Фізіологічні особливості новонароджених малюків
Фізіологічні особливості новонароджених малюків
Новонароджена дитина - трепетне і ніжне створіння. Більшість функцій його систем і органів не досить розвинені, на відміну ...