Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Норми ваги і росту дітей

Норми ваги і росту дітей

26-02-2015, 19:02
34925
0
Норми ваги і росту дітей
Поява дитини на світ - це велике щастя і в той же час, величезна відповідальність. Як правило, у батьків виникає безліч різних питань (особливо, якщо це перша дитина), що стосуються виховання, розвитку та здоров'я. У даній статті ми досить докладно розглянемо такий важливий показник, як норми ваги і росту дітей.
Вже в перші хвилини життя лікарі оглядають і вимірюють параметри росту і ваги дитини. З цього зворушливого моменту починається відлік історії розвитку немовляти. Далі, малюка зважать при виписці з пологового будинку і будуть повторювати цю процедуру щомісяця на прийомі у педіатра.
Вага і зростання - це основні антропометричні дані про розвиток дитини. Довжина тіла новонародженого залежить від спадковості, так і від статі дитини, якості харчування мами і т. п. Зростання малюка після народження відбувається певним чином: найбільш інтенсивно він росте в перші три місяці життя, далі надбавка поступово знижується. Вага ж - більш динамічний параметр, тому він «прив'язується» до зростання, для визначення гармонійності розвитку. Надбавка маси тіла в перші місяці життя, як правило, більше ніж у наступні, і становить близько 800 р. Потім набір ваги знижується і залежить від таких чинників, як вид вигодовування, особливості організму та інших.
Більш детально відстежити графік збільшення росту і ваги своєї дитини ви можете в таблицях, наведених нижче.

Середній зріст і вагу дитини при народженні


Статистика свідчить, що новонароджені мають масу 2600-4500 р. Параметри росту коливаються в межах від 45 см до 55 див. Все це є нормою, але не варто переживати, якщо ваш малюк трохи менше або більше, адже норма це лише орієнтир, а не закон. Цілком можливо, ваша дитина має свій власний графік розвитку, що ніяк не позначиться на його здоров'ї в майбутньому.

Зразкові показники росту і ваги дитини


Не існує жорстких нормативів росту і ваги дітей. У цьому питанні все дуже індивідуально і залежить від багатьох причин, таких як спадковість, вид вигодовування і т. д. Наприклад, всім відомо, що при грудному вигодовуванні дитина розвивається більш гармонійно, ніж при штучному. Але, тим не менш, існують деякі орієнтири, представлені в центильных таблицях, за яким лікарі визначають правильність розвитку дитини. Вони розроблені Всесвітньою Організацією охорони Здоров'я (ВООЗ) в 2006 році. До цього подібні таблиці створювалися більше двадцяти років тому і не відображали індивідуальних особливостей змісту і виховання, а так само національність і регіон проживання. Далі ви можете ознайомитися з ними.

Таблиці норми ваги і росту дітей від 0 до 17років


Дівчатка
Норми ваги і росту дітей


Хлопчики
Норми ваги і росту дітей

Інтервали знаходяться поруч з середніми показниками, що оцінюються, як нижче і вище середнього. Такі показники вважаються нормальними.
Показники низький, дуже низький) або високий (дуже високий) - якщо вага чи ріст вашої дитини потрапив у цю зону, значить, його розвиток відрізняється від норми. У цьому випадку вам необхідно проявити пильність і забезпечити своєчасне обстеження, отримати адекватні консультації фахівців і, при необхідності, провести лікування.
Однією з причин відставання від стандартів ваги і зростання у грудних дітей є нестача в харчуванні.
Норми ваги і росту дітей
Такі проблеми зустрічаються в дітей на грудному вигодовуванні при малій кількості грудного молока у мами. В цьому випадку слід стимулювати лактацію або ж догодовувати дитину сухими сумішами.
Не варто забувати і про те, що надмірно інтенсивна надбавка у вазі так само не кращим чином позначається на здоров'я немовляти. Діти з великою масою тіла менш активні, дещо пізніше починають ходити і повзати, мають схильність до алергії і затяжним хвороб. Це спостерігається, як правило, при штучному вигодовуванні, так як дитину легко перегодувати.
Ретельно спостерігаючи за розвитком вашого малюка зараз, ви захистите себе і його від можливих проблем в майбутньому.
Читайте також
Надбавка у вазі у немовлят
Надбавка у вазі у немовлят
Збільшення ваги у немовляти – головний показник його росту і розвитку, тому лікарі і молоді мами приділяють цьому питанню настільки пильну увагу.
Нормальна вага новонародженого
Нормальна вага новонародженого
В останні роки статистика пологових будинків рясніє списками маловагих новонароджених і малюків - «гігантів» з вагою понад 5 кг І те, і інше виходить
Індекс маси тіла у дітей
Індекс маси тіла у дітей
Питання норм ваги дітей починають турбувати батьків, коли у дитини виникають видимі проблеми. Але стежити за відповідністю ваги зростанню і віку
Таблиця зросту і ваги дівчаток
Таблиця зросту і ваги дівчаток
Зріст і вага дитини - ті показники, за якими необхідно стежити з самого народження дитини. Незважаючи на те, що кожен з нас розвивається по-своєму і
Зріст дитини за віком
Зріст дитини за віком
Батьки часто задаються питанням відповідності росту і ваги дітей їхнього віку. Найбільш активний ріст дитини спостерігається від 0 до 14 років, потім
Якою повинна бути надбавка у вазі у новонароджених?
Якою повинна бути надбавка у вазі у новонароджених?
Процес догляду за новонародженим дитиною завжди пов'язаний з певними труднощами і тривогами. Молодим батькам непросто звикнути до своєї нової ролі,