Ознаки краснухи у дітей

Ознаки краснухи у дітей
Краснуха - це гостре вірусне захворювання, що супроводжуються підвищенням температури, появою мелкопятністой висипки, незначним збільшенням лімфатичних вузлів (як правило, потиличних і задньошийних). Викликається вірусом краснухи, він передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової при безпосередньому контакті, особливо при кашлі або чханні. Найбільш активний вірус, то є більша вірогідність заразитися, в розпал захворювання, ще до появи висипки.
Збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, миттєво гине при нагріванні до 56°С, при висушуванні, під дією світла і різного роду дезінфікуючих речовин. Тому для зараження часом не досить одиничного контакту з хворою дитиною, а передача вірусу через іграшки, одяг і третіх осіб, взагалі не представляється можливою.

Як проявляється краснуха у дітей?


Розглянемо поетапно, як починається краснуха у дітей:

  • Інкубаційний період триває з моменту попадання вірусу в організм до того, як з'являться перші ознаки краснухи у дітей. Як правило, він триває протягом 11-12 днів і протікає безсимптомно, але в цей час дитина вже заразний.

  • Наступний етап - поява висипки, вона представлена дрібними червоними цятками діаметром 3-5 мм, не підносяться над поверхнею шкіри. Плями зникають при натискуванні і не мають тенденції зливатися. Після появи перших висипань на обличчі, за вухами і на волосистій частині голови за добу висип опускається на все тіло. Особливо яскраво вона виражена в області спини і сідниць, а також на згинальних-розгинальних ділянках рук і ніг. При цьому відзначається підвищення температури до 38°С, загальна слабкість, біль у м'язах і суглобах. Як правило, з'являється кашель, нежить і кон'юнктивіт.

  • Заключна стадія хвороби. Екзантема (висип) зникає на 3-5 день і не залишає після себе слідів. Температура приходить в норму. Однак в організмі ще зберігається вірус, і дитина залишається заразним ще близько тижня.


  • Краснуха у дітей до року


    Як правило, краснуха у грудних дітей не зустрічається, тому що вони мають набутий імунітет, отриманий від матері. Виняток становлять діти з вродженою краснухою. Якщо мама перехворіла нею під час вагітності, вірус може знаходитися в організмі малюка до двох років.

    Краснуха у дітей - лікування


    Організм сам справляється з інфекцією. Застосовують лише симптоматичну терапію (жарознижувальні, краплі в ніс і т. д.). Так само хворій дитині необхідні: постільний режим, рясне пиття (бажано, якщо це будуть багаті вітаміном С напої) і повноцінне харчування.

    Наслідки краснухи у дітей


    У більшості випадків краснуха у дітей проходить без ускладнень, чого не скажеш про дорослих. Вони хворіють у важкій формі, і часто хвороба провокує негативні наслідки (запалення оболонок головного мозку, наприклад).

    Профілактика краснухи


    Для запобігання розповсюдження інфекції хворих дітей ізолюють
    Ознаки краснухи у дітей
    до п'ятого дня з моменту появи висипу. Побоюватися зараження варто усім, хто не хворів на краснуху раніше.
    Особливо страшна хвороба для вагітних жінок. На ранніх термінах вагітності краснуха з великою часткою ймовірності провокує серйозні вади розвитку у плода. Викликає катаракту, глухоту, пороки серця, головного і спинного мозку. А на пізніх термінах призводить ще й появи вродженої форми краснухи у дитини.
    Сьогодні для профілактики дітям роблять щеплення від краснухи. Вакцину вводять внутрішньом'язово або підшкірно у 12 місяців та в 6 років. Краснуха у щеплених дітей не спостерігається, імунітет зберігається понад 20 років.
*****