Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Цукровий діабет у дітей - симптоми

Цукровий діабет у дітей - симптоми

31-01-2016, 20:13
1064
0
Цукровий діабет у дітей - симптоми
Якщо у вашої дитини підозрюють цукровий діабет, лікування необхідно починати негайно. Це тяжке хронічне захворювання, яке при пізній діагностиці може значно ускладнити життя вашому малюкові, і навіть призвести до інвалідності. Щоб забезпечити повноцінний розвиток вашому чаду і запобігти серйозні наслідки для організму, вивчимо найважливіші симптоми цукрового діабету у дітей.
Клінічні ознаки цукрового діабету в дитячому віці
Не завжди батьки відразу звертають увагу на невеликі відхилення в самопочутті дитини, які, до того ж, легко можна приписати і іншим захворюванням. Однак симптоми зазвичай проявляються все сильніше і сильніше протягом кількох тижнів, тому здати аналіз, показує вміст цукру в крові, настійно рекомендується у наступних випадках:

  • Дитина постійно просить пити і з задоволенням поглинає будь-які напої у великій кількості: чай, соки, компоти, чисту воду. Це пояснюється тим, що при високому рівні цукру організму доводиться витрачати додаткову воду з тканин і клітин для розведення аномально високої концентрації глюкози в крові.

  • До клінічних симптомів цукрового діабету у дітей зараховують часте сечовипускання. Адже малюк багато п'є, а значить, зайва рідина повинна постійно виводитися з організму. Тому ваш син або дочка будуть часто бігати в туалет. Також варто насторожитися, якщо дитяче ліжко вранці раптом виявляється мокрій: нічне нетримання сечі свідчить про те, що нирки працюють у посиленому режимі, намагаючись впоратися з хворобою.

  • Обов'язково зверніть увагу на сильну втрату ваги. Дитячий організм при захворюванні на діабет не здатний використовувати глюкозу для поповнення запасів енергії, і цю роль бере на себе жировий прошарок, а іноді і м'язи. При цьому маленький хворий «тане буквально на очах, погано росте, слабшає.

  • До симптомів цукрового діабету у дітей також відносять сильний голод, причинами якого є перенасичення організму глюкозою і нездатність нормально засвоювати їжу. Тому не дивуйтеся, якщо ви тільки погодували малюка, а він постійно приходить за добавкою і їсть набагато більше, ніж раніше. Однак іноді апетит, навпаки, різко падає, і це теж загрожує ознака.

  • Порушення зору лікарі відносять до перших симптомів цукрового діабету у дітей, але діагностувати його можна лише у старшої дитини, який помітить туман в очах або миготіння мушок. Це відбувається з-за того, що при високому вмісті цукру в крові спостерігається зневоднення не тільки тканин, але і кришталика ока.

  • Часті грибкові інфекції нерідко викликають підозру у мам і тат. Зазвичай вони проявляються у вигляді молочниці або попрілостей, які важко піддаються лікуванню.

  • Діабетичний кетоацидоз, виражається в сильній нудоті, болях в області живота, сильному запаху ацетону з рота, переривчастому поверхневому диханні, сильної стомлюваності. В даному випадку слід терміново викликати швидку допомогу, поки дитина не втратив свідомість.


  • Прояви цукрового діабету у немовлят


    Цукровий діабет у дітей - симптоми
    Дуже важливо знати, які бувають симптоми при цукровому діабеті у дітей в дитинстві. Захворювання можна запідозрити, якщо дитина:

  • у перші місяці життя набирає не більше 1 кг;

  • має зморшкувату в'ялу шкіру;

  • постійно турбується і хоче пити;

  • страждає від постійних запорів;

  • від нього пахне ацетоном.


  • При будь-якому з перерахованих вище симптомів цукрового діабету, що проявляється у дітей до року, необхідно відразу ж здати загальні клінічні аналізи крові та сечі.
Читайте також
Цукор в сечі у дитини
Цукор в сечі у дитини
Аналіз сечі дитини може розповісти як про стан організму в цілому, так і про наявність різних захворювань. Один з показників, на який звертають увагу
Цукровий діабет у дітей
Цукровий діабет у дітей
Дитина, яка хворіє на цукровий діабет, що потребує особливої уваги та догляду. Про те, яким має бути харчування таких дітей, а також про необхідність
Ознаки цукрового діабету у дітей
Ознаки цукрового діабету у дітей
Цукровий діабет - серйозне ендокринне захворювання, яке може виявлятися практично в будь-якої людини в різному віці. Всі батьки повинні вміти
Цукровий діабет при вагітності
Цукровий діабет при вагітності
Симптоми і протікання захворювання При цій хворобі в організмі спостерігається нестача інсуліну, при цьому в крові підвищується вміст глюкози
Дієта при цукровому діабеті
Дієта при цукровому діабеті
Харчування дитини, що хворіє на цукровий діабет , справа непроста і має перебувати під контролем лікаря. Кілька разів в місяць лікар, враховуючи
Ознаки діабету у дітей
Ознаки діабету у дітей
Діабет у дітей : симптоми і методи боротьби Що таке цукровий діабет і як він проявляється у дітей? Найчастіше хвороба проявляється не раніше