Чому дітям не можна гриби?

Чому дітям не можна гриби?
Наші співвітчизники споконвіку збирали гриби, яких налічується безліч. Опеньки, маслюки, боровики, підберезники і матрьошки, для засолювання і зі смаженою картоплею – всього і не перелічити. Але ось чи можна давати гриби дітям, і якщо так, то з якого віку?
Для того щоб зрозуміти, чи можна таким делікатесом, як гриби, пригощати свого дитини, давайте розберемося, що ж являє собою цей лісовий житель. Гриб – це джерело білка і грубої клітковини, також багато в ньому і вітамінів групи В.
Але ось цей білок дуже важко перетравлюється і не засвоюється дитячим організмом. Навіть для дорослого такий продукт може представляти загрозу, якщо є проблеми з травленням.
У чому небезпека грибів?
Крім того, що гриби – це важка їжа, вони здатні накопичувати в собі безліч шкідливих речовин з навколишнього середовища. На жаль, часи, коли все навколо було екологічно чистим, давно пройшли. Сучасні виробництва з їх викидами в атмосферу і воду забруднили природу до межі. Особливо багато накопичується в грибах радіоактивних речовин.
Раніше, коли не було таких несприятливих умов, медики рекомендували не раніше 7-10 років знайомити дітей з цим продуктом, пояснюючи, чому дітям не можна давати гриби в ранньому віці.
Мабуть, це актуально і зараз, при умови що ліс, в який збираються грибники, розташований десь у глибинці, де немає промисловості і великих доріг. Дитина попередньо повинен бути проінструктований про те, які з представників флори отруйні, а які можна сміливо складати в кошик.
Але, невже гриби настільки шкідливі і небезпечні, що ми вже не відчуємо улюблений смак? І коли можна давати гриби дітям чи не варто цього робити взагалі? На щастя, все не так погано і вихід для любителів грибів є!
Безпечні гриби
Так-так, є і такі – це гриби, які вирощені промисловим способом.
Чому дітям не можна гриби?
Усім знайомі гливи та печериці екологічні і можуть вживатися дітьми старше двох років. Але тут теж є певні обмеження – це частування має бути в раціоні не частіше, ніж раз на тиждень. Це може бути картопля грибами, шматочок піци, або грибний супчик з макаронами. Порція не повинна бути занадто велика, адже все добре в міру.
Але не слід забувати, що навіть вирощені штучним способом гриби - досить важкий продукт, і тому не варто ними зловживати. До того ж вони викликають підвищене газоутворення і бродіння в кишечнику. Не слід дітям до 10 років пробувати консервовані та мариновані гриби, адже оцет, що міститься в розсолі, не самий корисний для дитини продукт.