Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

9-03-2019, 18:04
2049
0
У людей печія виникає внаслідок закидання шлункового соку в стравохід. Виявляє вона себе як печіння або навіть біль "під ложечкою" або за грудиною. Поява цього симптому є настільки неприємними, що часто позбавляє вагітних жінок спокою, сну. Унаслідок цього печія починає лише посилюватися. У жінки посилюється стрес, що негативно позначається на перебігу вагітності. Все це також впливає на психоемоційний стан жінки. Тому важливо з'ясувати, від чого печія у вагітних. Які причини цього неприємного симптому? Про це більш детально в статті.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

Від чого печія у вагітних?

Перш за все слід звернути увагу на те, що досліджуваний недугу в даний період вважається віддзеркаленням гормональної потужної перебудови в організмі пацієнтки. У крові різко зростає показник прогестерону, який розслаблює мускулатуру матки, щоб уникнути переривання вагітності. Але релаксуючу дію цього гормону поширюється також на інші волокна гладеньких м'язів, які розташовуються в порожнистих органах, наприклад у шлунку, кишечнику, стравоході. Між стравоходом і шлунком розташовується нижній стравохідний сфінктер, що не дає можливості просочуватися вмісту шлунка безпосередньо в стравохід. Однак прогестерон розслабляє цей заслін, і шлунковий вміст проникає в стравохід, тим самим подразнюючи слизову кислотою.

Від чого печія у вагітних ще? Причина виникнення цього симптому на другому триместрі може полягати в матці, яка сильно збільшується в розмірі і тисне на внутрішні органи, що відносяться до черевної порожнини, включаючи шлунок. Унаслідок цього шлунок вихлюпує все своє вміст безпосередньо в стравохід. Говорячи про те, від чого печія у вагітних, також слід зазначити, що жінки в цей період часто страждають запорами, що пояснюється впливом прогестерону. Щоб харчова кашка, яка на тривалий час затримується в кишечнику, швидко покинула його, жінка тужиться, що збільшує підвищення внутрішньочеревного тиску. За причини цього шлунок починає закидати власне вмісту в стравохід.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним
Нахили, різкі рухи, повороти тулубом змушують шлунок змінювати своє місце розташування в черевній порожнині, виплескуючи вмісту в стравохід. Якщо ви ставите питанням про те, чому у вагітних печія в 3 триместрі, то причина може полягати саме в цьому.

Методи усунення

Що ж робити жінці в період вагітності, якщо у неї з'явилася печія? Впоратися з таким неприємним симптомом можна досить просто. Насамперед необхідно дотримувати певну дієту, а також режим дня. Паралельно з цим призначається прийом деяких медикаментозних засобів. Але які препарати від печії можна вагітним?

Лікування медикаментами

У більшості випадків для усунення печії вагітним призначаються антацидні засоби, які нейтралізують соляну кислоту, а також знижують кислотність шлунку. Перш ніж використовувати медикаменти, в обов'язковому порядку слід проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Наприклад, у складі деяких препаратів є нітрат вісмуту, який є досить небезпечним для плоду. Розглянемо окремо безпечні медикаментозні засоби у боротьбі з печією.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

Популярні засоби

Досить часто від печії вагітним призначають таблетки "Маалокс". У складі цього лікарського засобу присутній гідроксид алюмінію, а також гідроксид магнію. Час дії таблеток "Маалокс" становить від 30 до 90 хвилин. Ефект можна побачити відразу після застосування медикаментозних засобів. Існує також суспензія "Маалокс", яку можна використовувати в боротьбі з печією вагітним жінкам. Що стосується побічних ефектів, то сюди слід віднести запор. У разі тривалого застосування "Маалокса" від печії у вагітної жінки може виникнути нудота та блювання. Рекомендується використовувати цей препарат за півгодини до прийняття їжі. Тривалість лікування становить не більше 3 днів.
Також часто призначається при печії вагітним "Гастал", який має точно такими ж лікувальними діями. Ні в якому разі не використовуйте ці медикаментозні засоби самостійно, не проконсультувавшись зі своїм лікуючим лікарем.

"Смекта"

Це засіб рослинного походження. Препарат здатний купірувати печію, а також здуття живота. Дуже рідко "Смекта" викликає алергічну реакцію. Застосовується вона після прийняття їжі. Для цього вміст пакетика слід розчинити в склянці води.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

"Ренні"

У складі цього медикаментозного засобу перебуває карбонат магнію карбонат кальцію. Ліки надає швидке вплив, вже через 5-7 хвилин після застосування. Випускається засіб у жувальних таблеток, які мають різні смакові добавки. При появі печії необхідно розжувати одну таблетку. Повторний прийом можна здійснити через 2 години. Занадто тривале застосування збільшує вміст у крові кальцію, що може стати причиною передчасних пологів. Також можлива поява алергічної реакції, наприклад у вигляді кропив'янки.

Домашні засоби від печії для вагітних

Навіть на сьогоднішній день люди широко використовують для терапії різних симптомів і недуг народні рецепти. Не є винятком і печія. Однак подібні експерименти, будучи в "цікавому" становищі, все ж краще проводити під контролем лікаря.
Отже, розглянемо, що з'їсти від печії вагітної в домашніх умовах, які трави використовувати для приготування настоїв.

Деревій

Для приготування цього лікарського засобу необхідно залити 20 г сухої сировини трави деревію двома склянками окропу. Засіб має настоятися 2 години. Після цього настій проціджують. Вживається лікувальний склад у кількості однієї ложки перед їжею.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

Насіння льону

Для приготування цього лікарського засобу необхідно залити одну столову ложку насіння льону однією склянкою киплячої води. Настоятися інгредієнт повинен протягом 6-8 годин у термосі. Після закінчення даного часу цілющий склад приймається в кількості однієї ложки. Вживати лікувальний відвар необхідно перед прийняттям їжі.

Звіробій

Одну столову ложку висушеного звіробою необхідно залити 250 мл окропу. Ще прокип'ятити на повільному вогні протягом 5-7 хвилин. Потім відвар проціджують через марлеву тканину. Вживається лікувальний склад із звіробою в кількості 2 ложок 3 рази на день.

Верес

Які ще існують ефективні лікувальні трави в боротьбі з печією, які дозволяється вживати вагітним жінкам? Одним з таких засобів є верес. Для цього одну ложку сухої сировини треба залити двома склянками води, прокип'ятити на слабкому вогні протягом 5 хвилин. Потім відвар налаштовується 2 години, проціджують через марлю. Приймається готове засіб в кількості однієї ложки перед прийняттям їжі.

Золототисячник

Продовжуємо розглядати рецепти народної медицини від печії. Столову ложку висушеного золототисячника необхідно залити двома склянками окропу. Дати настоятися засобу протягом 4 годин. Готовий настій проціджують і приймається 3 рази на добу перед їжею.
Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

Можна соду вагітним?

Багато людей звикли вживати содовий розчин, якщо у них з'являється печія. Проте це абсолютно неправильно. Справа в тому, що сода лише на кілька хвилин позбавляє від неприємних відчуттів, а після цього провокує потужний викид соляної кислоти, що лише посилює печію. Крім того, в процесі хімічної реакції гідрокарбонат натрію і соляна кислота утворює вуглекислий газ, стрімко рветься назовні зі шлунка, викликаючи тим самим відрижку. Крім того, гідрокарбонат натрію досить швидко починає всмоктуватися в кров, що провокує залуження внутрішнього середовища людського організму. Це може сприяти утворенню каменів у нирках. Також слід зазначити, що сода затримує в людському організмі рідина, що провокує набряки.

Що дозволяється вживати?

Жінки в період вагітності, щоб уникнути розвитку печії, повинні дотримуватися певного раціону. Що стосується дозволених продуктів, то сюди слід віднести:
  • Овочі: кольорова капуста, брокколі, зелений горошок, морква, гарбуз, картопля, кабачки.
  • Солодкі ягоди і фрукти: абрикоси, дині, полуниця, кавун, малина, солодкі яблука, полуниця, банани, виноград, персики, чорнослив, курага.
  • Нежирне м'ясо, приготоване на пару: куряче філе, телятина, яловичина, кролятина.
  • Паровий омлет, яйця всмятку.
  • Нежирні сорти риби: камбала, минтай, тріска.
  • Крупи: рисова, гречана, вівсяна.
  • Зелень: кріп, петрушка.
  • Вироби, приготовлені з тіста: сухий бісквіт, галети, вчорашній або підсушений хліб, здобні булочки.
  • 20 г вершкового масла в день, а також всі різновиди рослинного масла.
  • Напої: трав'яні відвари, настої, міцний чай, компоти, мінеральна негазована вода, знежирений йогурт і нежирне молоко, розбавлені соки.
  • Печія у вагітних: від чого буває і як позбутися? Які препарати від печії можна вагітним

    Що необхідно виключити з раціону?

    Щоб не допустити появу печії, також доведеться виключити зі свого щоденного раціону деякі продукти харчування. До таких відносяться наступні:
  • Копченості.
  • Різні соління та маринади.
  • Пряні і гострі страви.
  • Тугоплавкі жири, наприклад сало.
  • Яєчня і зварені круто яйця.
  • Кислі фрукти і овочі: смородина, цитрусові, виноград, агрус, томати.
  • Овочі з гіркуватим присмаком: редиска, редька, дайкон.
  • Міцний чай, кава, кола, газовані солодкі напої.
  • Свіжа випічка: пироги, млинці, оладки, а також хліб.
  • Шоколад та вироби з кремом.
  • Хрін, оцет, перець, кетчуп, різні приправи.
  • Бобові культури, білокачанна капуста.
  • Здобна випічка.
  • Квашена капуста.
  • Фастфуд і напівфабрикати.
  • Кислі соки.
  • Морозиво.
  • Субпродукти, фарш.
  • Занадто жирні молочні продукти.
  • Алкогольні напої.
  • Жирні сорти риби і м'яса.
  • Здоровий спосіб життя

    Якщо жінка в період вагітності продовжує палити, то необхідно відмовитися від цієї шкідливої звички. Крім того, стрес негативно відбивається на перебігу вагітності. Це все також посилює печію. Саме тому майбутня мама повинна прагнути створити спокійну обстановку в своєму оточенні, намагатися уникати конфліктів, негативних емоцій. Також вагітні повинні пам'ятати про те, що вони повинні постійно гуляти на свіжому повітрі в парку, в зоні лісу, особливо після прийняття їжі. Взагалі, після обіду не можна відразу лягати на диван. Необхідно протягом деякого часу походити, погуляти мінімум 20 хвилин. Якщо вночі виникла печія, то можна підняти голову, використавши для цього додаткову подушку. Одяг під час сну не повинна сковувати рухи, вона повинна бути вільною. Також слід виключити занадто різкі нахили, повороти. Домашня робота, яка вимагає таких дій, має лягти на плечі якогось іншого члена вашої родини. На основі всього вищесказаного можна зробити висновок, що печія досить часто зустрічається у жінок у період вагітності. Однак якщо ви прагнете позбутися від неї за допомогою медикаментозних засобів або рецептів народної медицини, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем, щоб уникнути можливих неприємних наслідків.
Читайте також
Можуть йти місячні при вагітності: відгуки лікарів і жінок
Можуть йти місячні при вагітності: відгуки лікарів і жінок
Багато жінок цікавляться питанням про те, чи можуть йти місячні при вагітності. Відгуки з боку фахівців говорять про те, що даний факт має місце. Як
Пієлонефрит при вагітності: народні рецепти
Пієлонефрит при вагітності: народні рецепти
Що таке пієлонефрит? Пієлонефрит - інфекційне запальне захворювання нирок, при якому уражаються ниркові миски, чашки, паренхіма (основна тканина
Дюфастон під час вагітності
Дюфастон під час вагітності
Активною речовиною препарату дюфастона є дегидрогестерон. Це аналог гормону прогестерону, що виробляється в організмі будь-якої людини (як у
Печія під час вагітності
Печія під час вагітності
Причиною печії під час вагітності як і причиною печії у будь-якої людини, є підвищений вміст вуглеводів в їжі. Вуглеводи у невеликих
Харчування дитини при печії
Харчування дитини при печії
Печія з'являється, коли шлунковий сік з якихось причин проникає в нижній відділ стравоходу; соляна кислота, що міститься в шлунковому соку, дратує
Печія у дитини: причини
Печія у дитини: причини
Печією називається відчуття печіння в шлунку, що супроводжується здуттям живота, відрижки і неприємним відчуттям кислоти в ротовій порожнині.