Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » «Балда»: правила і тонкощі настільної гри

«Балда»: правила і тонкощі настільної гри

3-01-2019, 19:45
483
0
У пошуках способу скоротати час і розважитися багато звертаються до смартфонів і комп'ютерів, вважаючи за краще ліниво гортати стрічку соціальних мереж або грати в популярні додатки. Порівняно недавно, у часи відсутності інтернету і мобільних пристроїв, діти і дорослі розважалися баталіями в настільні ігри на папері. Прекрасний спосіб для багатьох згадати минуле – це гра «Балда», правила якої дуже прості.

Підготовка до гри

Для гри в балду знадобиться:
  • Аркуш паперу в клітинку.
  • Ручка.
  • Хороший словниковий запас.
  • Мінімум дві людини.
  • Накресліть на папері квадрат зі стороною в п'ять клітин – це ігрове поле. У центральній рядку поля напишіть будь-яке слово з п'яти букв. Наприклад, так, як показано на картинці:


    «Балда»: правила і тонкощі настільної гри

    Суть гри

    «Балда» – це лінгвістична проста гра для всієї родини, в якій потрібно складати слова з наявних на ігровому полі букв. Чим довше слово, тим більше за нього дається очок. Мета гри – набрати максимально можливу кількість очок до тих пір, поки ігрове поле не закінчилося. Так які ж правила «Балди»?

    Правила гри

    Після того як поле для гри підготовлено, визначається черговість ходу гравців. Перший гравець повинен підставити до наявного в середині поля речі одну букву таким чином, щоб вийшло нове слово. Одна буква в слові дорівнює одному очку, отже, чим довше слово, тим більше очок за свій хід гравець отримує. Наприклад, перший хід гравця може виглядати так:
    «Балда»: правила і тонкощі настільної гри
    До стартового слова підставлена літера «к», яка утворила слово «жмут». За це слово гравець отримує чотири очки. Наступний гравець повинен підставити букву в будь-яке місце на ігровому полі, щоб вийшло нове слово. Таким чином, гра продовжується до тих пір, поки на ігровому полі не закінчиться місце. Перемагає той, хто набрав більшу кількість очок. Правила гри в «Балду» забороняють:


  • Використовувати займенники, власні імена, прийменники та іноземні слова.
  • Вигадані слова. Всі слова, використані в грі, повинні існувати в словниках, а гравець, який придумав слово, повинен бути здатний пояснити його значення суперника, якщо той такого слова не знає.
  • Складати слова по діагоналі (у класичному варіанті «Балди»). Слово повинно читатися зліва направо по горизонталі або по вертикалі, а також під прямим кутом щодо суміжних клітин.
  • Перетин слів.
  • Використовувати слово, вже наявне на поле, навіть якщо для цього є можливість.
  • В одну клітку можна вписувати тільки одну букву.

    Варіації гри «Балда»

    «Балда»: правила і тонкощі настільної гри
    Класичні правила гри в «Балду» на папері можуть бути змінені за домовленістю між гравцями. Наприклад, гравці можуть домовитися, що літери «і» та «ї», «е» і «е» будуть різними, їх не можна буде використовувати двічі в різних словах. Також можливий варіант гри, де слова дозволено складати по діагоналі. Ще один варіант змінених правил «Балди» – це можливість проходити по клітинам двічі. Наприклад, слово «кількість» можна перетворити в «колокол», якщо вважати клітини спочатку зліва направо, а потім навпаки. Розміри поля можна змінювати в залежності від бажання гравців. Чим більше буде сторона поля, тим довше треба буде придумати стартове слово.
    Існує варіант гри в «Балду», правила якої запозичені з не менш популярною лінгвістичної гри «Ерудит». Суть в тому, що деякі клітини поля підфарбовуються яким-небудь кольором, і підставлена у кольорову клітинку буква оцінюється «дорожче», даючи можливість набрати більшу кількість очок.

    Система штрафів і нарахування очок

    Також за попередньою домовленістю зміни можуть вноситися у систему нарахування очок. Якщо один з гравців відмовляється від ходу по причині того, що не може придумати слово, йому зараховується штрафне очко. Деякі обмежують час ходу, граючи по таймеру. Після закінчення відведеного на хід часу, гравець також штрафується.
Читайте також
Що таке фоліант? Лексичне значення слова
Що таке фоліант? Лексичне значення слова
Що таке фоліант? Коли ми вимовляємо це слово, у нас виникають асоціації з минулими століттями, з антикваріатом, музейними цінностями, зі
Як навчити дитину читати швидко і правильно?
Як навчити дитину читати швидко і правильно?
Якщо ваш малюк успішно освоїв ази читання, тепер саме час зайнятися відпрацюванням техніки, щоб дитина не просто читав текст, а й робив це правильно
Ігри зі словами
Ігри зі словами
Ігри зі словами - відмінний спосіб навчання дітей у грі. Проводити їх можна і з дітьми молодшого віку, які ще тільки вчать букви, і з дітьми старшого
Як грати в квадрат?
Як грати в квадрат?
Майже в кожному міському дворі можна знайти накреслений крейдою та фарбою квадрат, розділений на 4 частини. Для чого він намальований? Звичайно, що
Лапта - правила гри
Лапта - правила гри
Лапта російська народна гра не втрачає актуальності і донині. Адже для її проведення не потрібно хитрого інвентарю та особливих умов, а проходить
Як правильно навчити дитину читати?
Як правильно навчити дитину читати?
Класичним прийомом навчання читання завжди було зубрение окремих букв. Сьогодні такий спосіб вважається неефективним. Дитині набагато легше сприймати