Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"

Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"

9-01-2019, 20:03
903
0
Для розгляду грошових знаків, на яких зображується образ політичного лідера, спробуємо з'ясувати хто він такий і ким був в конкретній країні. Брати за конкретику СРСР - необхідність. Наш вибір припав на грошові знаки, монети та паперові рублі з зображенням Леніна Володимира Ілліча. Яка ж його життя? Що зробив такого, щоб його профіль чи анфас увічнили на грошах країни? Володимир Ілліч Ленін (Ульянов) (1870 – 1924) – керівник двох революцій, голова першого в світовій історії держави, заснованого на соціалістичній доктрині, і впливовий політик свого часу.

Введення

Країна Рад мала достатній досвід у створенні грошових знаків, як рядових, так і примірників до ювілею, дня народження лідера держави або до дати героїчного подвигу. Володимир Ілліч був лідером світової революції. Образ Леніна взяли за основу символіки на військовій геральдиці країни, на грошовій масі в СРСР. Публікація образу вождя пролетаріату відбувалася на паперових та залізних грошах з геніальним різноманітністю і мистецтвом.


Країна СРСР, 1970 рік - 100 років Іллічу

Сьогодні монети за якістю і різноманітності зображень мають убогий характер, злиденну структуру, раніше ж художники монетного двору творили справжні чудеса. Що говорити, тільки одного рубля з зображенням Леніна існує велика різноманітність типів.
Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
Наприклад, популярний і міфічний ювілейний рубль, чеканка до 100-річчя народження голови першого світового соціалістичної держави – Леніна в. І. у 1970 році. До такої великої дати необхідно було створити щось епічне, значима і яскраве, яким був сам ювіляр. І монетному двору в далекому сімдесятому році це вдалося на славу.

Монета до ювілею як твір мистецтва

Витвором мистецтва став ювілейний 1 рубль, випущений в СРСР до вікової річниці народження незмінного вождя і "батька". Ювілейне виріб монетного двору Союзу вселяє виду виглядало так:


  • Аверс - лицьова сторона. Примірник містить профіль Леніна в. І. у вигляді широкоформатного розміру голови за шию. Таким чином, зайнята більша частина площі аверсу монети, за винятком канви з ряду точок, що проходять по краю елемента. Канва бере профіль в кільце. Низ має накреслення періоду двох дат: народження Леніна та поточної дати випуску рубля. Чеканним шрифтом внизу аверсу стоять цифри: «1870 – 1970». Торець обгороджено зоряним поясом п'ятикутного будови/
  • Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
  • Реверс - зворотний бік. Тут зображено герб Радянського Союзу: колосся пшениці з боків обв'язані стрічкою, в центрі яких видно земну кулю. Над планетою символ робітників і селян зображення серпа і молота. Наскрізь символіки карбована напис назви соціалістичної держави - у вигляді увігнутою карбування стояла абревіатура: «СРСР». Нижче неї ще один напис показує номінал монети: «Один рубль».
  • Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
    По колу зворотного боку вилася форматна напис, що позначає, до чого приурочена процедура випуску ювілейної монети номіналом 1 рубль: «Сто років з дня народження в. І. Ленрина». Низ реверсу в центрі містить обов'язкову п'ятикутну зірку вдавленого формату.

    Пристрасть нумізматів до рублям з СРСР

    Держави вже немає більше двадцяти п'яти років, але факти, предмети, образи, які з ним пов'язані, для колекціонерів в ціні. Грошові знаки різних номіналів - не виняток. Увагу колекціонерів концентрується на монетах епохи СРСР. Чим далі рік випуску залізних грошових знаків часів Рад від наших днів, тим більше зростає "апетит" колекціонерів. Особливим інтересом нумізматів користуються ювілейні металеві гроші. Ті з них, які випускалися у великі ювілейні або круглі дати подій, зазначених офіційно світовими істориками.

    Загадки ювілейної монети сьогодні: ленінський рубль і дві ціни

    Самим затребуваним примірником гривні СРСР стає рубль з Леніним, випущений до сторіччя його народження. Ціновий сегмент ювілейного рубля разюче відрізняється в Інтернеті. На одних аукціонах вартість цієї монети СРСР становить десятки тисяч рублів. При цьому на ресурсі стверджують, що такий зразок із зображенням Леніна - "без п'яти хвилин" релікт, публікують і фото-і відеодокази інформації. Інший портал продає рублі з Леніним за безцінь. У чому причина? Скільки коштує радянський рубль з Леніним, і де ж правда про цінності монети. Вона, як завжди, десь посередині. Дійсно, один вид рубля з Леніним по вартості сьогодні досягає декількох десятків тисяч російських рублів - незаперечний факт для професіоналів. Інший тип монети ленінського рубля теж реальний, ціна його невисока - також аксіома в колах серйозних колекціонерів.

    Вся правда про ціну рубля з позиції професіоналів

    Візуально гроші містять символіку за регламентом, вага, діаметр відповідають стандарту. Звідки тоді така різниця в ціні на одну ту ж монету сьогодні? Адже немає ніяких відмітних особливостей: ювілейна монета того часу з Леніним продається на одному аукціоні за безцінь і другий ресурс публікує той же номінал, але з ціною в десятки тисяч різниці. Неозброєним оком і за поганих опублікованих знімках монети ніяк не вирішити цю загадку. А ось звернувшись до професіоналів, отримаємо дві монети однієї назви, приуроченого ювілейного випуску, одного номіналу, але з абсолютно іншим зовнішнім виглядом. В цьому і криється розгадка подвійної вартості монети. Перша категорія відома, як "повсякденне", монета матова, з часом піддається потемніння і утворення плям, як на лицьовій, так і на зворотному боці. У другій категорії аверс і реверс блискучого глянсового відтінку. Блиск не тьмяніє з часом. Ця категорія в професійних колах зветься Proof. Але головні відмінності - в тиражі випуску.
    Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
    Загадка розкрита. Резюмуємо вище сказане в короткий список за категоріями карбування:
  • Матова карбування – серія повсякденна. Монета номіналом 1 рубль, ювілейна, рік карбування 1970. На аверсі - голова вождя світового пролетаріату. Реверс - пам'ятна вітальна напис та герб. До сторічного ювілею з дня народження Леніна зразок цієї монети СРСР зроблений на всю країну багатомільйонними тиражами. Зазначене кількість призвело до зниження цінності валюти. Якість випуску рубля приведено до бюджетному варіанту, щоб уникнути великих витрат при виробництві. Відмінна риса категорії - матова зовнішність, сплав гірших сортів, за рахунок чого і тьмяніють сторони при експлуатації. Головне в тиражі випуску - його обсяг, який вплинув на нинішню копійчану вартість зразка першої категорії на аукціонах нумізматики.
  • Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
  • Глянсова карбування серії Proof. Випуск монети до пам'ятної дати відрізняється підвищеним якістю гривні. Головна особливість його в тому, що цього варіанту рубля всього сто одинадцять тисяч примірників. В спільне звернення населенню категорія не віддавалася. Доступність у той час була виключно через подарункові або колекційні видання.
  • Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
    Вищий сорт сплаву для виробництва 1 рубля 1870-1970 що забезпечує блиск і глянець на всьому протязі його "життя", обмежений обсяг тиражу - основні критерії високої вартості гривні сьогодні.

    Паперові рублі СРСР: фантазії художників

    Еквівалентами металевих грошей стали грошові знаки на паперових носіях. У цій справі країна Рад також не поступалася за мистецтва і художньої краси. Як мінімальні номінали паперових грошей, так і купюри вищої вартості мали хвацькі сюжети, яскраві фарби, але з обов'язковим стандартом: зображення Леніна в різноманітних ракурсах. Анфас лідера світової революції використовувався на перших примірниках радянських паперових рублів, на розвороті і був деталізований у дрібницях.
    Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
    Такий дизайн паперових грошей застосовувався при становленні радянської держави, коли ще не скрізь відмовилися від царської штампування або зразка виконання дисциплін. Грошові знаки відрізнялися широкою і довгою формою, з докладним портретом Леніна анфас.
    Але експлуатація червінця показала недоцільність такого формату, тому художникам монетного двору була дана задача замінити його. Такі паперові рублі з Леніним епохи становлення СРСР мають справжню цінність для світових колекціонерів чинності образотворчого дизайну і рідкості.

    Паперові радянські банкноти: практика звернення

    Паперові гроші для повсякденного обігу диктували умови для зручності користування ними. Виявилося, що банкноти великого дизайну дуже непрактичні, марнотратні при випуску і незручні в побуті. Тому приймалися спеціальні регламенти, встановлювалися стандарти паперових грошових знаків на різні номінали. До кожної величиною банкноти підбирався колірний спектр, розмір, не настільки хитромудрий, але, тим не менш, художній дизайн. Запроваджувалися заходи грошової штампування практичних, економічно вигідних та зручних у застосуванні банкнот для звернення багатомільйонним населенням.
    Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"
    Єдине залишалося незмінним - зображення Леніна на банкнотах. І нехай "молодий" анфас комуністичного лідера тепер замінений на дорослий профіль, тим не менше, він не сходив ні з одного грошового знака в країні Рад до її останніх днів. Для колекціонерів на аукціонах радянські паперові гроші представляють різну вартість залежно від декількох критеріїв: зовнішнього вигляду банкноти, номіналу, року випуску та інших. Але так само, як і металевий аналог, затребувані у нумізматів по світу. Люблять колекціонери особливо великі купюри СРСР в доброму та відмінному стані: від п'ятдесяти карбованців. Ціна на них зовсім не погана.
    Рубль з Леніним. Ювілейний 1 рубль СРСР. Монета 1 рубль 1970 року "100 років Леніну"

    Рубль і Ленін: висновок

    В анналах історії нашої держави, хоч Російської імперії, хоч Радянського Союзу, в народному зверненні в побуті для назви грошей використовувалося коротка назва – «карбованець». У СРСР всі грошові знаки були пов'язані з Леніним в. І. Рубль з Леніним, як монета, так і паперовий примірник, пройшов довгий, тернистий шлях. Тим не менш, закінчив дорогу разом з розпадом самого радянського держави, опинившись символом грошової одиниці цілої епохи.
Читайте також
Де продати марки? Як це краще зробити?
Де продати марки? Як це краще зробити?
Останнім часом колекціонування стало вигідною справою, яке дозволяє не тільки збирати марки, але і отримувати з цього фінансову користь. Мода на
Прикраси з глини: ідеї, майстер-класи для початківців
Прикраси з глини: ідеї, майстер-класи для початківців
Хочете здивувати близьких незвичайними подарунками на Новий рік, зробленими своїми руками? Сучасні матеріали для творчості дозволяють створювати
Медаль
Медаль "Ветеран збройних сил Росії"
Ще в часи Російської Імперії існувало безліч нагород, орденів, відзнак, медалей. У часи історичного спадкоємця імперії Радянського Союзу данину
Радянські ювілейні монети: огляд і опис найбільш цінних
Радянські ювілейні монети: огляд і опис найбільш цінних
За більш ніж двохсотлітню історію Російської грошової системи не прийнято було карбувати пам'ятні монети. Дуже рідкісні монети, присвячені історичним
Чим ринкова економіка відрізняється від централізованої і що краще
Чим ринкова економіка відрізняється від централізованої і що краще
Справедливість рідко тріумфує у світі, ось і централізована планова економіка з ідеєю справедливого розподілу благ поступово зникає. Ринкова
Чому діти СРСР були іншими?
Чому діти СРСР були іншими?
Старше покоління неодноразово зазначає, що сучасна молодь, підростаюче покоління, стає все більш невихованим, мораль падає, їм притаманні