Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

11-01-2019, 09:21
861
0
Вишивка хрестом є одним з різноманітних видів рукоділля, оскільки може поєднувати в собі різні техніки і елементи. Що таке семплер знають небагато, хоча картини в цьому стилі виходять оригінальними і насиченими. Це поєднання невеликих сюжетів з однією темою, але виконаних різними стежками. Ними можна прикрасити будь-яку кімнату або використовувати в прикладної вишивці.
Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

Вибір теми

Від цього залежить результат і місце розміщення майбутньої роботи. Немає картин в цьому стилі без тематики і загального сенсу. Кожен з них несе в собі певну інформацію. Тому створити семплер можна будь-якого типу, в основі техніки лежить передача ідеї. Популярними є теми природи і сезонів, можна побачити як поєднання чотирьох пір на одній схемі, так і окремі картини, присвячені цій тематики. На другому місці за популярністю знаходиться вишивка семплерів кухонної тематики. Картини розміщуються на кухні або в їдальні, де радують своєю барвистістю і різними елементами.


Позначення професій або роду занять людини також можна передати через полотно і хрестики. Картини в такому стилі застосовуються в якості подарунків або розміщуються в кабінетах. Новою темою в плані вираження вважається навчальна, коли на сэмплере зображуються ті елементи або речі, що несуть конкретну інформацію або мають точне значення, необхідне для отримання знань. Підказки на медичну тематику або вишивка алфавіту застосовуються семплерах. Завдяки різноманітності і поєднанню різних підтем в одну ця техніка стала популярною і затребуваною серед рукодільниць всього світу.
Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

Приховані символи

На картинах такого плану важливу інформацію несуть окремі деталі. Наприклад, якщо в сюжеті є зображення білки темного кольору, то це символізує про небезпеку або непростому життєвому періоді, більш точне трактування можна отримати від оцінки загального сюжету.


Вишивка кішки символізує мудрість і тверезому розумі, вміння робити правильні висновки і виходити сухим з води, але якщо кішка вишивається разом з лисицею, то це вказує на хитрість і егоїзм по відношенню до інших. Папуга вказує на балакучість і весела вдача, це частий елемент на семплерах різного типу, оскільки через нього проводиться аналогія з хозяеном картини. Символом відродження і сили духу, мужності і моральної сили є птах фенікс. Її зображають з вогненним хвостом, але семплери рясніють деталями, тому не завжди майстрині вишивають фенікса повністю, достатньо однієї деталі у вигляді невеликого пір'їнки, щоб підкреслити позитивні якості. Черепаха на сэмплере означає мудрість і рівновагу, вказує на сталість і данина традиціям. Вишивка на картині фруктів, квітів або рослин вказує на багатство будинку і можливості господаря. Відповідь на питання, що таке семплер не може бути однозначною, оскільки це не тільки картина, але і наповнений символікою і глибоким духовним змістом сюжет.
Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

Актуальні схеми

При всьому розмаїтті треба враховувати ті функції і роль, що будуть виконуватися вишитою картиною. Спочатку семплери вишивалися в якості інформаційних полотен, тому в них було поєднання не тільки невеликих зображень, але і букв. Потім настав період, коли тексту на тканини стало більше і техніка перейшла у формат навчального типу.
Через деякий час замість сенсу на перше місце вийшла естетика і на семплерах знову з'явилися красиві зображення і цікаві деталі, витіснивши таким чином букви і текст. Кращі семплери передавалися з покоління в покоління, як важливі реліквії, що містять багато інформації про роді. Сьогодні вибрати тему нескладно, оскільки можна знайти готові варіанти з різними символьними атрибутами, можна навіть створити свій унікальний варіант. Для цього за допомогою ручки або олівця треба створити на папері ескіз з тими деталями, що будуть використовуватися на тканини, після підібрати цікаву форму втілення і загальну тему, що буде розкривати зміст вишитого. Потрібно пам'ятати, що центральний елемент у вишивці хрестом семплера вказує на сенс всієї картини, він повинен бути достатньо великим для прочитання, але не дуже габаритним, щоб і інші елементи змогли поміститися на поверхні. У давні часи тканина була дорогою, тому рукодільниці намагалися використовувати простір між деталями, сьогодні ж майстрині можуть робити невеликі відступи, щоб картина не була перевантажена у візуальному плані.
Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото

Матеріал для роботи

Після того, як обрана схема, треба приступити до купівлі інших елементів. Семплери хрестом можуть виконуватися як на стандартній канві різних каунтов, так і на домотканому полотні або на льоні, якщо картина невелика і потрібно приховати дірочки між хрестиками. На останньому варіанті вишивати важче, але результат буде ніжним і наче намальованим.
Канва не обов'язково повинна бути білою, якщо деталей на поверхні небагато, то можна вибрати авторську забарвлення або легкий відтінок, щоб підкреслити загальний зміст картини або зробити її більш соковитою. Що стосується ниток, то вишивка може виконуватися як вовняними, так і бавовняними нитками. Перший варіант створить об'ємність і додасть хрестиків пухлости, а другий буде виглядати акуратніше. Для роботи на льоні або домотканому полотні добре підійде бавовняна нитка, можна навіть використовувати шовкові, що додасть блиску готової роботи.
Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото
Бісер, ґудзики, шарми та інші елементи бажано нашивати на вже готову і випраний роботу, щоб вони не пошкодилися в процесі. Купівля матеріалу для створення семплера хрестиком вважається складним процесом, умільці радять купувати нитки з запасом.

Вибір стібків

Від техніки виконання залежить не тільки рівень складності, але і акуратність і загальний вигляд роботи. Для об'ємності використовується техніка повного хреста, для акварельности роботи застосовується напівхрест в одне додавання нитки. Напрямок хреста також додає роботі візуальності і чіткості. Виділення деталей відбувається за допомогою використання шва «назад голку». Французькі вузлики на полотні можуть передати символи зірочок, сніжинок, квітів або служити доповненням геометричних елементів. Разом з хрестом може застосовуватися і шовчиковая техніка, але це середній рівень складності і вимагає навичок.

Що таке семплер? Опис, техніка виконання, фото
Що таке семплер? Це не просто передача малюнка на полотно, а поєднання різних технік і матеріалів для створення повноцінного шедевра.

Фінішний етап

Після вишивки полотно треба обережно випрати у воді кімнатної температури з додаванням мила. Після просушити і погладити, щоб матеріал був рівним. Гладити бажано через тканину, оскільки хрестики від цього може злегка перекосити. Далі враховується функціональність створеної роботи. Якщо семплер несе тільки декоративну функцію, то можна оформити картину в рамку і під скло. У випадку прикладної вишивки сюжет оформляється згідно з задумом. Це може бути гарна хустинка, фартух, матрац, скатертину. Рукодільниці знають, що таке семплер і тому поєднують його з безліччю видів рукоділля і з застосуванням різних технік.

Майстрині рекомендують

Щоб вишивальний процес просувався швидше, треба застосовувати метод паркування, якщо багато деталей і протяжки видно не будуть. Для інших випадків застосовується відшивання за кольорами. Щоб у процесі не помилитися, відшивати треба по ділянках і поступово, не пропускаючи квадрати. Для швидкого просування роботи треба робити відразу бек стіч за отшитым деталей, щоб потім не повертатися до цієї ділянки. Також треба звернути увагу на натяжку і застосовувати верстат для роботи і створення рівних хрестиків.
Читайте також
Техніки і схеми вишивки будиночків
Техніки і схеми вишивки будиночків
Вишивка вважається популярним видом рукоділля, оскільки об'єднує кілька технік і дозволяє створювати як окремі елементи, так і повноцінні картини.
Цікаві схеми вишивки на чорній канві
Цікаві схеми вишивки на чорній канві
Вишивка хрестом не тільки служить прикрасою речі, вона допомагає створити унікальні картини і сюжети, може служити практичним елементом. Завдяки
Семплер - це Техніка вишивки семплер: тематичне поєднання картин
Семплер - це Техніка вишивки семплер: тематичне поєднання картин
Вишивка хрестом має давню історію і об'єднує в собі різні напрямки і техніки, завдяки яким можна створити унікальну річ як декоративного, так і
Візерунок для вишивки хрестом: схеми для початківців
Візерунок для вишивки хрестом: схеми для початківців
Вишивання хрестом - один із популярних видів рукоділля, який не тільки виконує практичну функцію і допомагає створити гарну картинку або сюжет, але і
Декор подушки своїми руками: цікаві ідеї, необхідні матеріали, фото
Декор подушки своїми руками: цікаві ідеї, необхідні матеріали, фото
Диванні подушки в кімнаті мають не стільки функціональне значення, скільки декоративне. Даним предметом можна пов'язати шпалери з оббивкою дивана,
Текстильна брошка - красиве і просте прикраса
Текстильна брошка - красиве і просте прикраса
Брошка - це декоративна композиція або ювелірний виріб, який можна прикріпити до одягу за допомогою шпильки. Вони можуть бути будь-якої форми, але