Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців

Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців

17-01-2019, 08:23
879
0
В'язання спицями користується популярністю вже не один десяток років. Звичайно, відразу розібратися в хитросплетінні петель досить складно, можна навіть втратити інтерес до цього рукоділлю. Щоб такого не сталося, краще починати з нескладних прийомів в'язання і тільки потім переходити до схем аран або мережива. Ази в'язання починаються з лицьового і виворітного гладі. Після цього можна пробувати в'язати спицями ажурні візерунки з простими схемами. Навчившись розбиратися в символах і читати схеми, можна створювати дивовижно красиві в'язані речі.

Техніка ажурного в'язання

Ажурне полотно складається з поєднання базової лицьовій або зворотній гладі і накидов, з яких і виходять отвори. Комбінуючи ці два нескладних прийому, можна створювати безліч різних візерунків.


Є кілька правил, дотримання яких допоможе розібратися і пов'язати як складний, так і зовсім простий ажурний візерунок спицями за схемою:
  • Дуже важливо стежити за постійною кількістю петель в роботі. Кількість набраних петель не повинно перевищувати кількість убавленій.
  • Необхідно навчитися збавляти петлі з різним нахилом. Щоб вона здавалася нахиленої вправо, потрібно ввести спицю відразу в дві петлі і протягнути через них робочу нитку. Нахил вліво в'яжеться інакше: одну петлю зняти як лицьову, пров'язати наступну, потім протягнути через неї зняту петлю
  • Перш ніж почати роботу над ажурним виробом, потрібно зв'язати контрольний зразок. Щільність в'язання буває різною, і такий досвід допоможе правильно підібрати номер спиць.
  • Ажурна сітка

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    «Сітка» вважається самим простим ажурним візерунком для початківців. Спицями виконати її досить просто. Візерунок складається з чергування провязанных разом лицьових петель і накидов.


    Для в'язання класичної «сітки» потрібно набрати непарна кількість петель. Не варто забувати про кромочні, які не будуть задіяні у візерунку, але додадуть краях зразка рівний вигляд. Після набору петель пров'язати перший ряд виворітними. Це необхідно, щоб вийшов акуратний нижній край зразка. Ряд 1. Зняти першу кромочную петлю, не пров'язуючи. Потім 2 петлі разом лицьовою, один накид. Повторювати до кінця ряду, закінчити лицьовій і не забути про останню кромочную петлю. Ряд 2 і всі подальші виворітні ряди. В'язати за схемою або опису візерунка «сітка». Спицями найчастіше все накіди виконуються виворітними петлями. Ряд 3. Послідовність петель змінюється. Кромочная, 1 лицьова, накинути петлю, дві петлі разом лицьовою. Повторювати послідовність «накид, дві петлі разом». Закінчити кромочной петлею. На всякий випадок перерахувати кількість петель, щоб не зіпсувати зразок. Далі чергувати перші чотири ряди.

    Варіанти візерунка «ажурна сітка»

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Крім класичного варіанту цього красивого візерунка, придумані більш складні схеми та описи візерунка «сітка». Спицями можна зв'язати виріб «круглої сіткою» або «зигзагом». Ще є цікавий варіант узору «рибальська сітка», при в'язанні якого всі накіди провязываются як лицьові петлі.
    Досвідчені умільці радять для досягнення ажурного ефекту спробувати поєднати тонку пряжу, наприклад, мохер і товсті спиці. Використання таких матеріалів дозволяє отримати дуже ніжне, невагоме полотно. Можна зв'язати виріб, використовуючи тільки цей простий ажурний візерунок спицями. Але дуже ефектно виглядають поєднання сітки з лицьовою гладдю або візерунком «дрібний рис». Не менш цікаво виглядає полотно з вертикальних смуг сітки і тонких кос.

    Візерунок «вертикальна сітка»

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Гарного ефекту можна домогтися, якщо чергувати прозору сітку і більш щільні вертикальні смужки. Для в'язання ніжного шарфика, мереживних шкарпеток або сукні для маленької дівчинки цілком підійде проста схема ажурного візерунка. Спицями зв'язати такий виріб можна досить швидко. А юної стильною дівчині може сподобатися туніка для пляжу, пов'язана таким візерунком. Для виробу потрібно буде вибрати тонкі нитки з максимальним вмістом бавовни або льону. Спиці краще брати на розмір більше, тоді вийде більш ніжне і ажурне виріб.

    Візерунок «листочки»

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Навіть нескладний візерунок з вывязанной імітацією листочків зажадає від рукодільниці майстерності і терпіння. Але сукні та кофтинки, виконані таким візерунком, будуть виглядати дуже елегантно. При роботі з візерунками важливо уважно читати схему і стежити за кількістю петель на спицях. Для в'язання за схемою і описом візерунка «листя» набирають на спиці непарна кількість петель. На наведеній схемі вказані як особових, так і виворітні ряди. При цьому лицьові ряди потрібно робити справа наліво, а виворітні, навпаки, зліва направо.
    У виробі буде гарно виглядати як все полотно, пов'язане таким візерунком, так і вертикальні вставки рівних візерунків, наприклад, лицьової гладі.

    Візерунок «стилізовані листя»

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Простий ажурний візерунок зв'язати спицями буде під силу навіть молодої майстрині. Його можна використовувати для створення шапочки, шарфа або симпатичною дитячої кофтинки. Використовуючи схему і опис візерунка «листя», спицями можна пов'язати красивий дитячий плед для ліжечка або стильний палантин.

    Ромби і геометричні візерунки

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Серед нескладних ажурних візерунків популярністю користуються не тільки сітка і «листочки». Дуже елегантно виглядають такі візерунки, пов'язані спицями, як ажурні ромбики, квадрати або чергування прямих ліній. Вироби з рівними смужками ажуру виглядають дуже ефектно. Головною особливістю в'язання є простота: адже лаконічні візерунки добре підходять для тонких кофтинок або ліфа ошатного в'язаного плаття. За допомогою нескладного поєднання петель можна швидко зв'язати легку шаль або палантин з ніжного мохеру.

    Візерунки зі знятими петлями

    Найпростіший ажурний візерунок спицями: схема і опис для початківців
    Серед популярних ажурних візерунків є один, який ідеально підходить для створення молодіжних моделей одягу. В'язання спицями за схемою простого ажурного візерунка створює ефект трохи недбалих, витягнутих петель. Для цього візерунка використовується прийом, коли набрані петлі не провязываются з виворітного боку, а скидаються зі спиці. При виконанні цього візерунка в особовому ряду чергуються накид і виворітна петля. При в'язанні изнаночного ряду полотно виконується лицьовій гладдю, а набрані петлі скидаються. Щоб зберегти форму виробу, між рядами знятих петель потрібно в'язати більш щільне полотно. Цікавий ефект може вийти, якщо в'язати цей ажурний візерунок від двох окремих клубків мохеру. Причому виворітну гладь виконувати подвійний ниткою, а зняті петлі одинарною. Іноді можна підібрати пряжу різних кольорів, що ще більше підкреслить незвичайність моделі.
Читайте також
Нескладні візерунки спицями: в'яжемо швидко і красиво
Нескладні візерунки спицями: в'яжемо швидко і красиво
Для кожної майстрині, яка дружить зі спицями, справою честі є пов'язати красиву річ, щоб порадувати своїх домочадців. Але не все відразу можуть
Сітка спицями: схема і опис
Сітка спицями: схема і опис
Схеми в'язання сітки спицями допоможуть у виробництві прекрасних виробів, зроблених своїми руками. Дані моделі займають лідируючі місця в сучасній
Горизонтальні візерунки спицями: опис, застосування, фото
Горизонтальні візерунки спицями: опис, застосування, фото
Уміння в'язати горизонтальні візерунки спицями є дуже корисною майстерністю. Дана техніка не потребує особливих зусиль у роботі, дозволяє проявити
Візерунок «шишечки» гачком
Візерунок «шишечки» гачком
Серед візерунків для в'язання (як спицями, так і гачком) є маса виглядають складними і ефектними, і при цьому досить простих у виконанні. До числа
Об'ємні візерунки гачком
Об'ємні візерунки гачком
За допомогою звичайної в'язальної нитки і гачка з'являються дивовижної краси вироби – від рукавичок і шарфів до ковдр та пледів. Особливо ефектно
Візерунок «Зигзаг» гачком
Візерунок «Зигзаг» гачком
У в'язанні гачком є кілька дійсно універсальних мотивів, які з успіхом можна використовувати на будь-яких виробах – від літніх суконь до щільних