Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання

Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання

18-01-2019, 08:13
792
0
В'язання гачком завжди було популярним серед людей різного віку, крім того, іноді це - улюблене заняття сильної половини людства. У кожного свої пріоритети в цьому виді рукоділля - хтось обмежується декоративними серветками, хтось іграшками, а деякі плетуть одяг, пледи і покривала. Все залежить від бажання, посидючості, наявності вільного часу та матеріалів. Як правило, для будь-якого вироби завжди можна знайти схему, будь то візерунок або форма, і зазвичай не виникає особливих проблем в повторенні вже раніше розробленого кимось візерунка. Вироби набувають необхідну форму, а візерунок досить легко вгадується навіть у початківців. Проте бувають ситуації, коли готова схема не допоможе. Наприклад, немає під рукою джерела, де можна було б подивитися, чи немає бажання в черговий раз копіювати чуже, ні вміння читати схеми або ж просто будь-яка схема, виконана вкрай скрупульозно, приймає абсолютно неправильний вид або форму (бувають і такі випадки). Що ж робити? Творити! Створювати шедеври навіть без можливості згодом їх повторити, в'язати все і як заманеться? "Дурниця!" - скажуть багато хто. Ні, техніка фріформ!


Що це таке?

Freeform (з англійської дослівно) - вільна форма. Суть даної техніки полягає у в'язанні виробів без схем. Як правило - це модульне або псевдомодульное творчість, кожна деталь якого, на відміну від класичного варіанту, може мати різну форму, текстуру і малюнок. Активно використовується комбінування тканинних, шкіряних, в'язаних гачком і спицями елементів з додаванням намистин, бісеру і страз. Загалом - на що вистачить фантазії. Особливістю цієї техніки є те, що в'язати вироби можна в будь-якому напрямку, необов'язково довязивать ряд до кінця, перш ніж розгорнути роботу. Саме це дозволяє робити елементи необхідної форми.

Матеріали

Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
Техніка в'язання гачком фріформ - ідеальний спосіб утилізації залишків пряжі. Причому її перевага полягає в тому, що необов'язково підбирати для виробу нитки однієї товщини. Тут навіть заохочується комбінування тонких і товстих, гладких і пухнастих, натуральних і синтетичних ниток. Це надає виробу цікаву текстуру. Саме тому один із способів застосування техніки фріформ - в'язання сенсорних килимків для розвитку малюка.


Головне пам'ятати, що використання різних по товщині ниток за однією схемою робить елементи різними за розміром. Особливо важливо це враховувати, якщо модулі вироби скріплюється не в кінці роботи, а кожен наступний елемент вывязывается на попередньому. Цікаво виглядають елементи з ниток мультиколор. Плавний перехід кольорів дозволяє обмежитися тільки цими нитками, а їх поєднання допоможе полегшити вибір пряжі для інших елементів. Також даними нитками дуже зручно з'єднувати модулі між собою.

Прийоми

Як таких спеціальних прийомів в'язання гачком немає. Достатньо знати принцип в'язання основних видів стовпчиків. Тим, хто вирішив взяти гачок в руки перший раз, допоможе познайомитися з ними цей майстер-клас.
Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
Техніка фріформ найчастіше не дозволяє використовувати такі елементи, як петлі підйому, а в одному ряду можуть сусідити стовпці різної висоти. Крім простих стовпчиків, також можна використовувати і декоративні - пишні, схрещені або кручені. Останні особливо користуються популярністю, так як при їх використанні щільність виробу змінюється незначно, а виглядають вони вельми привабливо.
Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання

Форми

Форми також не регламентуються в техніці фріформ. Для початківців в'язання можна почати з використанням елементарних фігур і смуг. Якщо ж є певні навички - можна переходити до більш складних елементів - квітів, листя, черепашок та інших. Однак це не означає, що необхідно спеціально шукати схеми елементів, досить чітко уявляти бажану форму елемента. Домогтися відповідності можна двома способами:
  • В'язання від центру. Полягає в додаванні рядів тих чи інших стовпчиків до досягнення бажаного результату. Наприклад, для квітки необхідно чергувати СБН, СН, С2Н 3 рази, СН, СБН. Причому в кожному ряду СБН повинен знаходитися над СБН, решта за кількістю можуть змінюватись, проте загальна послідовність повинна зберігатися. Для гострих кінчиків С2Н в'яжуть тільки 1 раз і він так само поєднується, як і в разі СБН. Для черепашки можна використовувати плавний перехід від полустолбиков до С2Н. Цей спосіб в'язання гачком в техніці фріформ для початківців краще, ніж другий.
  • Заповнення периметра. Цей спосіб зручний для в'язання складних форм, однак вимагає певної вправності. Спочатку на щільному картоні необхідно намалювати елемент, потім зв'язати ланцюжок ВП довжиною, що дорівнює периметру елемента, після чого вона закріплюється голками по контуру малюнка. Потім заповнити весь внутрішній простір в довільному порядку.
  • Правила

    Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
    Я його зліпила з того, що було, а те що було, те і покохала
    Слова відомої пісні Альони Апіної дуже точно передають основну помилку при в'язанні гачком в техніці фріформ. Бажання зробити виріб яскравим і незабутнім часом призводить до того, що воно стає вульгарним, а достаток всіляких форм робить його смаку. Незважаючи на те що ця техніка не має строгих рамок, все ж варто дотримуватися кількох правил:
  • При виборі забарвлення пряжі краще зупинитися на 3-4 види, якщо ж захочеться урізноманітнити, то можна використати їх відтінки (темніше - світліше). Зручно при цьому користуватися кругової таблицею сумісності.
  • У виробу повинна бути ідея. Це буде або квітковий мотив, або морська тема, чи мозаїка, чи хвилі і так далі. Не треба робити всі разом без будь-якої систематизації. Як правило, за основу береться один мотив - квітка, черепашка, коло. Він може бути різних кольорів, але однакового розміру або навпаки. І вже навколо них вибудовується загальна композиція.
  • Якщо виріб буде повністю складатися з елементів, то попередньо необхідно зробити викрійку, на яку вже будуть розкладені модулі. Завдяки цьому можна буде проконтролювати їх кількість і розміри.
  • Збірка

    Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
    Якщо виріб складається з різних елементів, завершальним етапом буде їх з'єднання. Їх можна зшивати простий ниткою або ж пов'язувати гачком. Попередньо їх необхідно розкласти на тій поверхні, форму якої необхідно надати готовому виробу, після чого приступати до зшивання. Зазвичай спочатку скріплюють 2 модуля, потім до них прикріплюють по черзі всі інші. Краще всього починати з центру виробу.

    Фото

    Трохи фото готових виробів у техніці фріформ для натхнення.
    Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
    В даному виробі використовується безліч квітів, проте всі вони однакової насиченості. Саме тому шаль виглядає гармонійно.
    Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
    Виріб у даній техніці може бути однотонним, при цьому виглядати оригінальним. Головне - правильно підібрати розмір елементів і товщину нитки. В даному випадку пряжа занадто товста, з-за чого візерунок вийшов дещо грубуватим.
    Техніка фріформ: основи і прийоми в'язання
    Можна створювати не тільки плоскі предмети, одяг та іграшки, але і цілі об'ємно-просторові композиції. В'язання гачком у техніці фріформ для початківців з одного боку - цікавий досвід і можливість втілити будь-які ідеї без спеціальних навичок. Однак після цього дуже складно буде вчитися в'язати за схемами, чітко дотримуючись кожному кроці і не додаючи при цьому свої елементи. Досвідченим же майстрам буде складно відступити від звичного повторення і вийти за рамки намальованих схем. Саме тому в'язання в цій техніці - цікавий досвід для всіх.
Читайте також
Як зв'язати гурток гачком? В'язання гачком по колу для початківців
Як зв'язати гурток гачком? В'язання гачком по колу для початківців
В'язання гачком вважається більш легким видом рукоділля порівняно зі спицями, так як робоча петля всього одна, а візерунок найчастіше складається з
В'яжемо кардиган-кокон своїми руками
В'яжемо кардиган-кокон своїми руками
Індустрія моди пропонує нам безліч цікавих і оригінальних речей, які виконуються настільки просто, що доступні навіть початківцям майстрам. В поданій
Рельєфні візерунки гачком
Рельєфні візерунки гачком
Можливості в'язання гачком не обмежуються створенням ажурних тунік і строкатих пледів. З допомогою цієї техніки можна створювати безліч різних по
Візерунок «шишечки» гачком
Візерунок «шишечки» гачком
Серед візерунків для в'язання (як спицями, так і гачком) є маса виглядають складними і ефектними, і при цьому досить простих у виконанні. До числа
Об'ємні візерунки гачком
Об'ємні візерунки гачком
За допомогою звичайної в'язальної нитки і гачка з'являються дивовижної краси вироби – від рукавичок і шарфів до ковдр та пледів. Особливо ефектно
Візерунок «Зигзаг» гачком
Візерунок «Зигзаг» гачком
У в'язанні гачком є кілька дійсно універсальних мотивів, які з успіхом можна використовувати на будь-яких виробах – від літніх суконь до щільних