Все про вагітність, пологи
і виховання малюка
» » Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото

Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото

26-01-2019, 13:01
1060
0
Майстри рукоділля давно облюбували зручний в роботі фетр. Це м'яка і тепла тканина, яка продається невеликими листами всіляких кольорів і відтінків. Фетр відмінно ріжеться ножицями, шиється і навіть клеїться за допомогою клейового пістолета, тому його використовують для різноманітних виробів. Це брелоки та брошки, банти і ошатні шпильки, підвіски на сумку і гаманець, м'які іграшки і віночки на голову. Оформляють вироби у вигляді картини або аплікації на одязі, приклеюють на обруч для голови і пришивають на пояс. У статті розглянемо, як зробити маленькі іграшки з фетру для дитини. Такі невеликі вироби можна покласти в кишеню, взяти з собою в дитячий сад або школу, пограти в дорозі. Якщо ви зшиєте сердечко, то його можна подарувати коханій людині на День святого Валентина. А сніжинки, ялинки, сніговики прикрасять гілки новорічного деревця.


Можна фантазувати на будь-яку тему. Так, маленькі іграшки з фетру можуть зображувати тварин і риб, комах і стародавніх динозаврів, об'ємні або плоскі квіти, сердечка або машинки для хлопчиків. Сподобається дитині персонаж улюбленого мультфільму. Перед виготовленням виробів потрібно намалювати креслення викрійки на аркуші картону, причому кожна деталь іграшки викроюється окремо, а потім пришивається на вибране місце.

Як малювати викрійку

Маленькі іграшки з фетру легко розкроїти по заздалегідь намальованому кресленням. Давайте розглянемо, як його робити на представленому нижче зразку персонажа популярного мультфільму «Снуппі». Найбільшою деталлю вироби є голова з тулубом і ногами. Це цілісне зображення, лапи на якому відокремлюються між собою швом. Замість очей пришивають ґудзики, тому окремо їх малювати не потрібно. Передні лапи вирізаються в подвійному екземплярі. Овал з чорного фетру пришивається зверху на вухо. Бант можна зробити одинарним, як на зразку в статті, а можна викроїти петельки, і він вийде об'ємним. Залишиться намалювати 2 деталі для хвоста і ніс.


Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Перед тим як робити розкрій тканини, обов'язково виріжте картонні деталі і приміряйте їх на центральне зображення іграшки. Якщо все намальовано вірно і підійшло ідеально на обрані місця, то можна по контурах вирізати елементи для шиття маленьких іграшок з фетру своїми руками. Заздалегідь продумайте, якого кольору будуть деталі викрійки, щоб не купити зайву тканину. Листи фетру коштують недешево, тому розрахуйте всі перед шиттям. На чорному і червоному аркуші розкроювання дрібних деталей робіть з краю, щоб заощадити матеріал. Він знадобиться для інших виробів. Шиття маленьких іграшок з фетру – захоплююче заняття, тому навряд чи ви зупинитеся після першої вироби. Захочеться зробити ще і ще. Тому до розкрою тканини підходите з розумом і не викидайте решту клаптики, адже завжди можна навіть з маленького шматочки тканини зшийте ніс, рот або зробити бантик.

Пальчиковий театр

З маленьких іграшок з фетру можна зробити домашній пальчиковий театр, тобто невеликі фігурки персонажів казок, які надягають на пальці. Це корисна і захоплююча гра, під час якої розвивається зв'язкова мова дитини, його емоційність і вміння виразно вимовляти текст ролі. З наявними героями можна фантазувати і придумувати самостійно казки і смішні життєві ситуації. Дитина може грати і з друзями, і з батьками. Гра не займе багато місця, достатньо невеликої коробочки, щоб скласти всіх героїв в шафу.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Як зшити маленькі іграшки з фетру, розглянемо далі в статті. Такі фігурки, як на фотографії в статті, зможуть зробити навіть ті майстри, які зовсім не вміють малювати. Обведіть контури пальця, щоб дізнатися ширину і довжину вироби. Домалюйте до такого чохла вуха, очі, ніс і рот персонажа. Можна додати руки, хвіст і, наприклад, окуляри, загалом, декорувати у відповідності з образом. Далі розкроїте по викрійці і зшийте по контурах простими нитками, підібраними в колір тканини. Тильна сторона ніяк не оформляється, хвіст пришивається збоку таким чином, щоб його було видно спереду.

Монстри

Якщо ви не знаєте, які маленькі іграшки можна зшити з фетру, то можемо порадити вам зробити кілька смішних монстрів з мультика. Це прості вироби, які, в основному, викроюються з цільної деталі. На аркуші картону намалюйте контури тіла чудовиська, складіть тканину навпіл і виріжте відразу два однакових елемента. Решта дрібні деталі виготовляються з іншої тканини і пришиваються зверху на лицьову деталь. Рот легше всього прошити стібками. Для цієї мети використовують нитки муліне. Вони товсті і яскраві, тому добре буде видно на аркуші фетру.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Якщо ви робите трикутний кант, як у динозавра, то на його викрійці не забудьте знизу залишити смужку тканини для з'єднання з тулубом. Коли вся лицьова сторона зшита, викроюється шматок синтепону на 05 см менше з усіх боків і накладається на зворотну сторону лицьовій деталі. Потім призначте задню частину і з боків все зшийте стібками через край. Нитки підбирайте в тон тканини, щоб вони не виділялися на загальному фоні. Очі можна приклеїти гарячим клеєм, фетр відмінно утримується з його допомогою, причому іграшку можна навіть прати.

Цирковий слон

Наступна іграшка теж досить проста для виготовлення початківцями майстрами. Тулуб слона зроблено по одній викрійці. Якщо ви не вмієте малювати тварин, це не біда, завжди можна використовувати ескізи з Інтернету, віддрукувавши їх на принтері. Вуха і сердечка намалювати нескладно, а бант збирається з двох деталей – центральний елемент з тонкими смужками з боків і в центрі і потовщеннями для петельок, а також перемичка (невелика смужка, якої обертається складений навпіл бант).
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Вуха – це подвійна деталь, вони пришиваються і на лицьовій, так і на тильній стороні. Бант прикріплюється на верхньому шві в самому кінці роботи, як і сердечка, якими жонглює цирковий артист. Функцію очей виконують гудзики чорного кольору, бажано круглої форми з петельками ззаду. Щічки фарбуйте рум'янами з допомогою пензлика. Обсяг іграшці надає наповнювач всередині. Це може бути синтепон або поролон, штучна вата або невеликі кульки для розвитку дрібної моторики рук і пальців. Для такого наповнення використовують сушений горох, гречку або рис, чечевицю або квасоля.

Динозавр

Розглянемо ще одну легку саморобку з фетру темно-зеленого кольору. Контури динозавра переводяться на тканину, складену вдвічі, і вирізують ножицями. Верхня частина тулуба обводиться крейдою на світло-зеленому фетре, щоб зшивання деталей було точним.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Над лінією намалюйте напівкруглі нарости, а під нею – смужку для зшивання (приблизно 05 см). Цю деталь відразу пришивають до однієї з викрійок тулуба зверху. Готують наповнювач і з'єднують всі деталі разом. Рот і очі можна зробити з фетру інших кольорів аплікацією, проте на нашому зразку майстер просто прошив ці деталі стібками.

Тришарова зірка

Прекрасні виходять маленькі новорічні іграшки з фетру. Їх можна зробити об'ємними, заповнивши внутрішній простір синтепоном або ватою або вставити картон. Якщо виріб тільки зшити з тканини, то вона буде м'якою і з часом негарно зігнеться дугою, втративши свою форму. Однак для тришарової зірки, як у нас на зразку, цього робити не потрібно. Безліч шарів роблять іграшку щільною. Для такої вироби знадобиться три листа фетру – зеленого, червоного і оранжевого кольору.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
За викройкою вирізують всі елементи, бажано повторити малюнок і на тильній стороні, адже іграшка на гілці може крутитися на нитці, і буде виглядати некрасиво однотонна тильна сторона. Тому червона зірка і помаранчевий гурток вирізається в подвійному екземплярі. Дрібний малюнок вишивають нитками. Підійдуть муліне або блискучі шовкові. Не забудьте вшити у верхній кут зірки петельку з тонкою атласною стрічки або мотузки, щоб можна було повісити іграшку на гілку новорічного дерева.

Веселий гномик

Для такої іграшки одна квітка складається з різних кольорів фетру. Нижня рожева деталь з'єднується з темно-зеленою. Шов ховають під смужкою білого кольору з трикутними кутами зверху.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Її можна наклеїти, попередньо вышив нитками квіточки. Окремо викроюють вуха і прикріплюють по боках голови. Декорують саморобку ґудзиками-очима, помпоном, набитим ватою, і прикрасою для шапки гнома з гудзиків і листочків двох кольорів.

Фетровий сніжинка

Для створення такої сніжинки знадобиться клейовий пістолет, прозорі бісеринки, камінчик для прикриття стиків по центру і нитки з голкою для вишивки на кожному листочку. За шаблоном малюють 6 однакових деталей, які зовні нагадують листя дуба.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Потім білими нитками вишивають однаковий орнамент на всіх елементах. На верхніх кінцях усіх ліній прикріпіть намистинки. На палички по центру поставте краплю клею і складіть її навпіл. Залишиться з'єднати всі стебла разом в одній точці термоклеєм і прикріпити великий камінець.

Складна виріб

Як зробити маленьку іграшку з фетру, ви вже зрозуміли. Давайте тепер розглянемо, як зшити фігурку єдинорога з декількох деталей. Спочатку викроюється тулуб коня і вуха з білого аркуша фетру.
Як зробити маленькі іграшки з фетру своїми руками: опис, ідеї створення та фото
Потім з рожевої тканини вирізують по контурах чубок, гриву, хвіст та копита. Ріг і канти на ногах – золоті. Декорують саморобку квітами в техніці канзаші і смужкою з бусинок, використовуючи клейовий пістолет. Пробуйте зробити такі іграшки в домашніх умовах! Удачі!
Читайте також
Обідки з фетру своїми руками - докладний опис з фото
Обідки з фетру своїми руками - докладний опис з фото
Ободок з фетру - прекрасне прикраси для волосся, яке можна підібрати для будь-якого вбрання. Здавна всі жінки прагнули прикрасити свою зовнішність. У
Брошки з блискавок своїми руками - майстер-клас з поясненнями і фото
Брошки з блискавок своїми руками - майстер-клас з поясненнями і фото
Якщо ви задумалися над тим, як зробити брошку своїми руками, то зверніть свою увагу на вироби з застібок-блискавок. Серед старих речей легко
Як зробити прикрасу з блискавки своїми руками з використанням фетру
Як зробити прикрасу з блискавки своїми руками з використанням фетру
Застібки-блискавки постійно присутні в нашому житті, але в основному ми їх використовуємо в одязі та аксесуарах. У статті буду розглянуті приклади
Ялинка з фетру
Ялинка з фетру
Під новий рік кожен намагається прикрасити свій будинок. Хтось ставить живу ялинку, хтось віддає перевагу штучні деревця. А хтось взагалі вирішує
Виріб ялинка своїми руками
Виріб ялинка своїми руками
Кожен прикрашає дім до новорічних свят по-своєму. Хтось обмежується ялинкою з іграшками та гірляндами, а хтось намагається додати святковий декор в
Аплікації з фетру
Аплікації з фетру
Аплікація - дуже цікавий вид дитячої творчості. Якщо прості аплікації з паперу малюк вже освоїв, можна переходити до більш складних матеріалів.